Илустрација / - УЦГ
20/12/2021 u 12:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СПУЦГ: Мjере из програма Европа сад дjелуjу охрабруjуће

Европа сад изазвала је велико интересовање код студената, коjи су имали прилику да непосредно поставе питања везана за одрживост програма, његову имплементациjу и контролу примjене

Мjере из програма Европа сад дjелуjу охрабруjуће, jер би требало да доприносу бољем статусу студената и унапређењу њиховог животног стандарда, оциjенили су представници Студентског парламента Универзитета Црне Горе (СПУЦГ).

Како jе саопштено из СПУЦГ, њихови чланови учествовали су на панелу на коjем су представници министарстава економског развоjа и финансиjа и социjалног старања презентовали програм Европа сад.

Из те кровне студентске организациjе казали су да jе Европа сад изазвала велико интересовање код студената, коjи су имали прилику да непосредно поставе питања везана за одрживост програма, његову имплементациjу и контролу примjене.

Како су навели из СПУЦГ, повећање минималне, али и осталих зарада, пореске олакшице за послодавце и стварање предуслова да млади остану у Црноj Гори или се врате у земљу након усавршавања у иностранству, мjере су за коjе се залажу у дужем временском периоду.

„Стога, мjере коjе предвиђа реформски програм Европа сад дjелуjу охрабруjуће, jер би требало да допринесу бољем статусу популациjе чиjе интересе заступамо, као и унапређењу њиховог животног стандарда“, каже се у саопштењу.

Из СПУЦГ рекли су да су препознали проблеме коjе се односе на велику незапосленост младих, дуго чекање на посао по завршетку студиjа и неповољан амбиjент за послодавце коjи желе да их запосле, због високих обавеза коjе тренутно имаjу за порезе и доприносе.

Они су навели да су у протеклом периоду настоjали да допринесу рjешавању тих проблема.

У СПУЦГ сматраjу да би програм, уколико буде усвоjен, требало да допринесе рjешавању већине тих проблема и стварању претпоставки да студенти, у догледноj перспективи, добиjу услове коjе имаjу њихове колеге у развиjеним земљама.

„Наша организациjа ће предложити додатне олакшице и повољности за запошљавање студената посредством Студентског сервиса, посебно на сезонским пословима, чиме бисмо и смањили недостатак домаће радне снаге, а и створили боље услове и већа примања за наше студенте“, наjавили су из СПУЦГ.

Они су истакли да млади треба да буду окосница свих реформских програма Владе и надлежних институциjа.

„Вjеруjемо да ће програм добити подршку и утицати на то да се послодавци у много већем броjу одлуче за запошљавање високошколаца, и да млади након повећања зарада добиjу квалитетне услове за живот и стварање просперитетниjе будућности унутар Црне Горе“, каже се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 05:51