/ Срђан Бољевић
18/05/2021 u 19:19 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић обећала: Створићемо услове за примјену Закона о животном партнерству особа истог пола

Влада остаје снажно посвећена заштити слобода ЛГБТИ заједнице, поручује министарка

Влада Црне Горе остаје снажно посвећена заштити и афирмацији људских права и слобода ЛГБТИ заједнице, поручила је министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић.

Kако је саопштено из Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија, Срзентић је учествовала данас на министарској конференцији ИДАХОБИТ 2021 поводом Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије.

Срзентић је казала да је у току формирање тимова, који ће идентификовати изазове и проблеме на нивоу политика, програма и сервиса са којима се ЛГБТИ заједница суочава, а затим радити на њиховом рјешавању.

- У свим активностима које реализујемо, полазна тачка су наше вриједности које се базирају на правичности, разноликости, инклузивности и отворености. Настојимо оснажити различите перспективе и градити мостове између ЛГБТИ заједнице и Владе - навела је Срзентић.

Она је подсјетила да је Влада донијела стратегију за унапређење квалитета живота ЛГБТИ особа у Црној Гори за период од 2019. до 2023. године, са амбицијом да у предстојећем периоду трансформише друштвену свијест у правцу пуног прихватања ЛГБТИ особа у црногорском друштву.

- Активно радимо на стварању услова за импементацију Закона о животном партнерству особа истог пола, али морамо имати на уму да је потребно ускладити га са 26 закона и 14 подзаконских аката, који су у надлежности пет министарстава - казала је Срзентић.

Она је истакла да је једна од важних активности и кампања за борбу против говора мржње, коју је потребно спровести на регионалном и националном нивоу.

Срзентић је додала да све активности на изградњи капацитета у борби против насиља из мржње и дискриминације реализују у врло блиској сарадњи са организацијама цивилног друштва и надлежним институцијама.

- Влада Црне Горе остаје снажно посвећена заштити и афирмацији људских права и слобода ЛГБТИ заједнице - истакла је Срзентић.

Она је рекла да је у оквиру Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија успостављена Kанцеларија за инклузивност, једнакост и различитост.

Срзтентић је казала да желе да вриједности различитости, инклузивности и правичности буду саткане у културу Министарства.

- Вријеме које је за нама, као и тренутак у коме живимо, нажалост, негативно је утицало и на стање људских права бројних рањивих друштвених група, укључујући и ЛГБТИ особе - навела је Срзентић.

Она је подсјетила на извјештај независног експерта Уједињених нација (УН) за заштиту од насиља и дискриминације по основу сексуалне орјентације и родног идентитета из јула прошле године, који је усвојила Генерална скупштина УН-а.

- Он говори у прилог томе да су ЛГБТИ особе, као посљедица предузетих снажних против-пандемијских мера, изложене високим ризицима по физичко и ментално здравље, често суочене са смањеним приступом одговарајућим сервисима подршке, изложене наглом порасту хомофобије, стигматизације и насиља над њима - рекла је Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 11:58