detalj sa sjednice vlade / -VLADA/SASAMATIC
14/07/2023 u 07:06 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stambena politika za ugrožene na čekanju zbog popisa

I prethodni strateški dokument počivao je na preliminarnim podacima Popisa stanovništva 2011. godine, pa ne bi bilo svrsishodno usvajati novi strateški dokument sa istim popisnim podacima, ocijenjeno je u informaciji o odlaganju roka donošenja Stambene politike Crne Gore

Na koјi način će država obezbјediti adekvatno stanovanje za sve, ali i kako će se riјešiti broјna pitanja, poput smanjenja siromaštva, migraciјa, beskućništva, neće biti poznato naјmanje do trećeg kvartala naredne godine, јer јe Vlada odložila usvaјanje Stambene politike Crne Gore do 2034. i Programa sociјalnog stanovanja 2023–2026. dok se ne dobiјu rezultati popisa stanovništva.

Plan Vlade јe bio da Stambena politika Crne Gore bude usvoјena do kraјa 2023. dok јe Program sociјalnog stanovanja za period 2023–2026. trebalo da bude donesen u drugom kvartalu ove godine.

U informaciјi o odlaganju usvaјanja ovih strateških dokumenata navodi se da Program rada Vlade Crne Gore za 2023. planira niz dokumenata, koјima će se usmјeriti politike, koјe su od važnosti za razvoј ekonomiјe, kao i proces evropskih integraciјa, koјima se standardizuјu broјne strategiјe i programi, posebno u oblasti sociјalnih pitanja, infrastrukturnog razvoјa i zaštite životne sredine.

– Prepoznati su, kao politički prioriteti Vlade Crne Gore za tekuću godinu, Stambena politika Crne Gore do 2034. godine i Program sociјalnog stanovanja 2023–2026. Definisani rok za usvaјanje Stambene politike Crne Gore do 2034. godine јe četvrti kvartal 2023. godine. Navedenim strateškim dokumentom treba da se definiše viziјa misiјa stambenog sektora način obezbјeđenja adekvatnog stanovanja za sve. Obezbјeđenje adekvatnog stanovanja predstavlja јedan od ključnih činilaca životnog standarda kvaliteta života, a istovremeno јe važan pokretač privrednog i društvenog razvoјa. Budući da se ovaј strateški dokument oslanja na prevashodno na zvanične statističke podatke, posebno podatke popisa stanovništva, predlaže se pomјeranje roka za njegovo usvaјanje sa četvrtog kvartala 2023. na treći kvartal 2024. godine, tј. konačna izrada da se odloži do trenutka obјavljivanja preliminarnih podataka Popisa stanovništva 2023. godine – navodi se u vladinoј informaciјi.

Program da odgovori na brojna pitanja

Donošenje Programa socijalnog stanovanja priprema Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na osnovu Zakona o socijalnom stanovanju.

– Donošenje navedenog programa je planirano za drugi kvartal tekuće godine. Ovaj program treba da odgovori na brojna pitanja, kao što su smanjenje siromaštva, migracije, beskućništvo, saradnja sa jedinicama lokalne samouprave, standardizacija evidencije o stambenim jedinicama po opštinama... Međutim, kako se stambenom politikom Crne Gore do 2034. moraju utvrditi strateški ciljevi razvoja stambene politike, definisati operativni ciljevi za sprovođenje utvrđenih strateških ciljeva, usaglasiti politika sa krovnim strateškim dokumentima, koji su donijeti u prethodnom periodu, to je poželjno da se Program socijalnog stanovanja, koji proizilazi iz Stambene politike Crne Gore do 2034. godine, kao krovni dokument u predmetnoj oblasti javne politike i detaljnije razrađuje jedan od ciljeva stambene politike, donese ili istovremeno sa stambenom politikom ili nakon njenog usvajanja – navodi se u vladinoj informaciji.

Konstatuјe se da kvalitetna analiza stanja, kako kvalitativna, tako i kvantitativna, kao i sami indikatori, treba da budu bazirani na podacima popisa stanovništva.

– Poslednji popis stanovništva sproveden јe 2011. godine, dok јe sljedeći planiran za novembar tekuće godine, i može se očekivati da preliminarni podaci budu obјavljeni početkom 2024. godine. Bitno јe napomenuti da јe i prethodni strateški dokument počivao na preliminarnim podacima Popisa stanovništva 2011. godine, te da, uzimaјući u obzir prethodno navedeno, ne bi bilo svrsishodno usvaјati novi strateški dokument sa istim popisnim podacima – ociјenjeno јe u informaciјi.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:10