/ FOTO: ZHPCG
16/12/2022 u 15:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stvaranje uslova za uvođenje nove dijagnostičke procedure

Edukaciju je svečano otvorila državna sekretarka Ministarstva zdravlja Crne Gore dr Slađana Ćorić i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Vuk Niković

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore po prvi put je od svog osnivanja organizovao kontinuiranu medicinsku edukaciju specijalista urgentne medicine za FAST ultrasonografiju.

Edukaciju je svečano otvorila državna sekretarka Ministarstva zdravlja Crne Gore dr Slađana Ćorić i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Vuk Niković.

“Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zaposleni u njemu prvi su i najvažniji kontakt sa pacijentima u onim teškim i urgentnim situacijama kada je malo ili uopšte nema vremena za konsultacije već je vještina, sposobnost, iskustvo, a prije svega znanje, glavni oslonac u zbrinjavanju teških slučajeva. Zbog toga, Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore, drže ovaj segment zdravstvenog sistema visoko na listi svojih prioriteta kada su u pitanju ulaganja, kako u infrastrukturnom, tako i u tehničko-tehnološkom smislu, sa posebnim akcentom na kadrovsko usavršavanje zaposlenih”, kazala je tom prilikom dr Ćorić.

Dr Ćorić je istakla da su po prvi put ove godine Zavodu za hitnu medicinsku pomoć odobrena sredstva za kontinuiranu medicinsku edukaciju u iznosu od oko 55 hiljada evra sa intencijom da narednih godina ta suma bude veća u skladu sa budžetskim mogućnostima.

Važno je napomenuti da je više nego očigledan i evidentan napredak i poboljšanje uslova u jedinicama Zavoda u gotovo svim crnogorskim gradovima zahvaljući upravo opredijeljenim sredstvima Vlade, ali i liderskim sposobnostima menadžmenta pod vođstvom doktora Vuka Nikovića koji se nesebično zalaže da crnogorska Hitna pomoć stane rame uz rame sa najrazvijenijim evropskim, a zašto ne reći i svjetskim sistemima”, rekla je dr Ćorić.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore dr Niković poželio je uspješan rad predavačima i polaznicima edukacije i tom se prilikom zahvalio Ministarstvu zdravlja na podršci, kao i Domu zdravlja Podgorica koji su ustupili ultrazvučne kabinete za realizaciju edukacije.

Dr Niković je dodao da ukoliko u 21. vijeku nemamo minimum dijagnostike koja podrazumijeva ultrazvuk i laboratoriju, onda nijesu zadovoljni osnovni uslovi za rad ljekara.

Uvođenje ultrazvuka u Hitnu pomoć predstavlja zaista značajnu stvar za cjelokupan zdravstveni sistem Crne Gore. Po prvi put imamo ozbiljnu saradnju primarnog nivoa i Hitne pomoći i ulažemo ozbiljne napore da sistem urgentne medicine postavimo na one osnove koje joj pripadaju”, istakao je direktor Zavoda dodavši da je bavljenje urgentnom medicinom ozbiljno i zahtjevno, te da ljekari Hitne pomoći nijesu salonski ljekari.

Dr Niković je kazao i da ulaže sav svoj autoritet u poboljšanje uslova rada za sve zaposlene Zavoda, a ulaganje u edukaciju predstavlja jedan od najboljih načina unaprjeđenja službe Hitne pomoći na korist zaposlenih Zavoda i na korist svih građana Crne Gore. Direktor Zavoda je najavio i kupovinu prvih ultrazvučnih aparata za potrebe Hitne pomoći.

Specijalisti Zavoda će u dvije grupe pohađati školu brze ultrasonografije: prva grupa će školu pohađati od 16-18. decembra, dok će za drugu grupu edukacija biti ogranizovana u januaru 2023. godine. Kurs I kategorije, akreditovan od strane Ljekarske Komore Srbije, održaće specijalisti radiolozi dr Gordana Santrač Stijak, dr Jelica Vukmirović kao i prof. anatomije dr Lazar Stijak iz Udruženja za medicinsku edukaciju “Zemeho edukacija”. Po završetku edukacije polaznici dobijaju sertifikat o završenoj urgentnoj ultrasonografiji. Trodnevna edukacija podržana je od kompanije “Inel” a “Pharmanova”, a druga dana edukacije održaće se 17. i 18. decembra u kabinetu za ultrazvuk u Domu zdravlja Podgorica.

Fast (FAST-Focused Assessment with Sonography for Trauma) je tehnika koja se obavlja još u vrijeme inicijalnog pregleda pacijenta sa traumom (u urgentnom centru ili službi Hitne pomoći). Glavni cilj ovog pregleda je da identifikuje slobodnu intraperitonealnu tečnost omogućavajući trenutni nastavak liječenja u operacionoj sali ili sa druge strane nastavak pregleda drugim imidžing metodama. Fast tehnika je u potpunosti zamijenila dijagnostičku peritonealnu lavažu kao poželjni početni metod za procenu hemoperitoneuma. Prednosti primjene ultrazvuka u traumi su brojne, FAST pregled je brz, jednostavan, bezbjedan, nema kontraindikacija, ne zahtijeva transport pacijenta, ne zahtijeva prethodnu pripremu, može da se ponovi više puta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:41