Ilustracija / UNSPLASH
22/03/2024 u 13:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sudski savjet: Politički pritisak prijetnja za integritet sudske grane vlasti

Politički pritisak na Sudski savjet i pravosuđe prijetnja je za integritet i dignitet te grane vlasti, kazali su iz Sudskog savjeta i dodali da ne rade ni po čijem nalogu ili zahtjevu.

Oni su to naveli u reagovanju na navode lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića, koji je u četvrtak rekao da, prema njegovim informacijama, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić sljedeće sedmice treba da bude izabran za sudiju Apelacionog suda, prenosi MINA.

- Sudski savjet je i ranije više puta reagovao i upućivao apel, pa to činimo i povodom sinoć iznijetih tvrdnji i nekih „informacija“ u emisiji „Načisto“ od nosioca javne funkcije van sudske grane vlasti i prejudiciranja odluke Sudskog savjeta - navodi se u reagovanju.

Knežević: Milovića smijeniti, uz novog ministra da ide i rekonstrukcija

Iz Sudskog savjeta su naglasili da ustavne i zakonske nadležnosti ne vrše ni po čijem nalogu, niti zahtjevu.

- Već isključivo na osnovu propisanih kriterijuma i po sopstvenom uvjerenju, pogotovo kada je riječ o postupku izbora sudija ili postupku napredovanja -dodali su iz Sudskog savjeta.

Kako su kazali, nema potrebe da bilo koji funkcioner, pa i poslanik, poručuje Sudskom savjetu kako i na koji način da donosi odluke.

- Svaki politički pritisak na Sudski savjet i ukupno pravosuđe zapravo predstavljaju prijetnje na integritet i dignitet ove grane vlasti -rekli su iz Sudskog savjeta.

Oni su dodali da vjeruju da će neprimjerene kvalifikacije, zasnovane na neutemeljenim i neprovjerenim informacijama izostati u narednom periodu, jer se njima pričinjava nesaglediva šteta po princip vladavine prava kojem svi težimo.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:43