/ - VESNA KOVAčEVIć (FOTO: TVCG)
12/09/2023 u 07:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sutkinja Višeg Suda Vesna Kovačević: Malo sudija, a veliki broj predmeta

Ona je odgovarajući na pitanje u koliko se predmeta duže od dvije i po godine od podizanja optužnice čeka na prvostepenu presudu kazala da se radi o 65 predmeta

Sutkinja Višeg Suda Vesna Kovačević tvrdi da se specijalizovano odjeljenje Višeg suda nikada ranije nije nalazilo u ovakvo teškoj situaciji, te da sa svega šest sudija imaju preko 150 kompleksnih predmeta.

"U specijalizovanom odjeljenju trenutno imamo 150 predmeta u radu, gdje se vodi postupak protiv 914 fizičkih i pravnih lica od toga 837 fizičkih i 77 pravnih lica, s tim da moram naglasiti da nije svaki predmet iz oblasti organizovanog kriminala", kazala je Kovačević za TVCG, a njena izjava je emitovana sinoć u emisiji "Naglas".

Ona je odgovarajući na pitanje u koliko se predmeta duže od dvije i po godine od podizanja optužnice čeka na prvostepenu presudu kazala da se radi o 65 predmeta.

"To je u odnosu na 452 optužena lica, od čega je 356 i 67 pravnih", kazala je Kovačević.

Ona kaže da se u odnosu na 1. januar 2020. godine broj predmeta pred specijalizovanim odjeljenjem Višeg suda utrostručio.

"Mi smo se od vremena korona virusa počeli suočavati sa velikim objektivnim problemima", kazala je Kovačević i istakla da se zbog mjera nijesu organizovali glavni pretresi, da su svjedočili potom štrajku advokata, te da je i penzionisanje sudija uticalo na nagomilavanje predmeta

"Sada imamo 155 predmeta i samo 6 sudija. Svi predmeti su aktivni i započeti. Ovo je period u kojem je najteže raditi u i odnosu na kompleksnost predmeta, broj predmeta, i ovih 6 sudija su veoma stručne i hrabre i sudije koje aktivno rade u tim prdmetima", naglasila je Kovačević.

Tvrdi da su optužbe na račun Višeg suda neutemeljene.

"Naglašavam da se od formiranja specijalizovanog odjeljenja oni nikada nije našlo pred kompleksnijom situacijom. Imamo veliki broj predmetam i u svim predmetima imamo po 10-15 osumnjičenih lica. Predmeti imaju i po 1.000 strana, i sa svim se stvarima moramo upoznati da bi se donijela presuda", pojašnjava Kovačević.

Kazala je i da nerijetko dolazi do odlaganja zakazanih ročišta, li mahom zbog opstrukcija optuženih lica.

"Oni nam svakodnevno dostavljaju medicinske dokumentacije, validne, o kojima mi ne bi trebalo da sudimo. Mi nekada moramo provjeraravati medicinske dokumentacije", objašnjava Kovačevićeva.

Rekla je da nekada i advokati raže odlaganje ročišta, pa, kako kaže, često pribjegavaju kažnjavanju advokata.

"Te kazne su veoma visoke od 500 do 1.000 eura", kazala je Kovačević.

Kaže da ukoliko u predmetu ima 15-30 optuženih, nijedan glavni pretres se ne može održati ukoliko nije prisutan makar jedan od osumnjičenih.

"I to tako ide u krug", zaključuje Kovačevičeva.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:38