/ Фото: Илустрација
19/05/2021 u 19:00 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сваки други становник Црне Горе користи Инстаграм: Да ли смо постали земља инфлуенсера?

Фејсбук је одавно постао мјесто за дискусије, а на Инстаграму "се само гледамо"

Само што се појавила информација да је Црна Гора рекордер у Европи и да има два пута више мобилних телефона него становника, не заустављамо се на томе- чак 50 одсто становника Црне Горе користи друштвену мрежу Инстаграм.

Подаци агенција Статиста показују да су се земље региона зауставиле до 35 одсто, па се намеће питање: ако сваки други становник наше државе користи Инстаграм, да ли

то постајемо земља Инстаграмера и инфлуенсера?

image

Подаци Инстаграм

Фото: Инстаграм

Директор фирме Creative и мастер бизнис медија Јован Ђукановић каже за Портал "Дана" да је Инстаграм мрежа која се прије неколико година сматрала мрежом младих људи.

- Дјеца су на неки начин бјежала од родитеља који су у том тренутку били само на Фејсбуку - каже Ђукановић шаљиво и додаје да су се у међувремену ставри доста промијениле.

- Старији су се прикључили Инстаграму. Сад је мрежа за младе људе ТикТок - наводи он.

Kоришћење Инстаграма у Црној Гори се по старосној структури мало разликује од генералног коришћења. На примјер, 22 одсто корисника Инстаграма спада у старосну групу од 18-24 године, а на глобалном нивоу тај проценат износи 31 одсто.

image

Подаци Инстаграм

Фото: Илустрација

По Монстату, удио становништва у Црној Гори узраста 18-24 године је 30,71 одсто, што говори да заправи млади људи данас мање користе Инстаграм.

Старосна група од 25-34 године у Црној Гори представља 13,39 одсто становништва, а на Инстаграму 36,8 одсто, док је на Инстаграму глобално тај проценат 34 одсто.

На питање који фактори су утицали да нам је буквално пола нације на Инстаграму, Ђукановић каже да постоји пуно фактора који могу узети у обзир.

image

Ђукановић

Фото: Зоран Радоњић

- Не могу да кажем за сигурно, али мислим да се највише ради о томе да је Црна Гора мала држава, а да су бројеви који се приказују као корисници заокружени и на неки начин се гледају као статистичка грешка. Најбитнији фактор који би требао да се узме у обзир, када причамо о било којој модерној апликацији је то што на неки начин условљава људе да је користе како би остали у тренду и како би испратили последње догађаје - додаје Ђукановић.

Фејсбук је за дискусије, Инстаграм за гледање

Ђукановић каже да је још једна битна разлика између Фејсбука и Инстаграма начин коришћења.

- Фејсбук је током свог раста у Црној Гори, а и у свијету, постао платформа гдје људи долазе до мало детаљнијих информација и гдје су спреминији да потроше више времена на један пост у односу на Инстаграм. Сама та разлика је направила тај осјећај да је Фацебоок пропао. У поређењу са Инстаграмом, Фацебоок се више користи за дискусије и изношење мишљења, док се Инстаграм више користи за брзо конзумирање информација. Kао корисници, сами бирамо што нас тренутно интересује. Kао што рекох, за брзо конзумирање садржаја Инстаграм је генерално боља опција јер је на њему фокус слика, кратки видео и у посљедње вријеме Реелс који у ствари покушава да доведе публику са ТикТока. Добар примјер за ово је и ИГТВ, који када је изашао, на фееду је само могао превиеw да се види и имао је своју потпуно одвојену секцију гђе људи могу да гледају дужи видео садржај - додаје он.

На питање шта становнике Црне Горе највише привлачи код Инстаграма, Ђукановић тврди да је на првом мјесту брзина приступа информацијама.

- Странице као "Подгорички времеплов" у већини случајева, колико год непровјерене биле информације, пренесу прве неки догађај у држави и имају свој угао из прве руке у односу на новине. Са друге стране, много се брже конзумира садржај Инстаграма у односу на Фејсбук јер је на тој платформи мало већи фокус на тексту. Због тога људи чешће улазе на Инстаграм, јер врло брзо могу да попуне кратке паузе у току дана које могу да наставе до било кад- оцјењује он.

Да ли овај податак може значити да популарност Фејсбука опада и да се све више корисника „сели“ на Инстаграм?

image

Фото: Илустрација

Фото: Илустрација

- На првом мјесту важно је узети у обзир разлику између корисника на овим платформама, јер има велики број људи који користи само једну од ове двије платформе иако има профил на обје платформе. Саме потребе корисника дефинисале су тип особе која проводи више времена на једној платформи у односу на друге. Примјер тога је да популарност Фејсбука не опада у броју корисника, већ у коришћењу. Фејсбук тренутно каже да има око 300 хиљада активних корисника сваког мјесеца, а регистрованих у Црној Гори има 460 хиљада. Наравно, толика разлика показује пад у популарности, али треба да узмемо у обзир да је Фацебоок старији од Инстаграма као платформа и да је прикупио више корисника који су у међувремену остарали, нашли друге платформе и слично. Слично Фејсбуку, Инстаграм је у почетку био популарнији за млађу публику, а у међувремену је постао и популаран међу старијима- додаје Ђукановић.

Ђукановић ипак, сматра да Црна Гора није земља инфлуенсера.

- Њих свуда има, а корисници свакако нису ограничени да прате само инфлуенсере из своје државе. Осим тога, бројеви пратилаца код нас су много мањи, те је лакше рећи за некога да је инфлуенсер- закључује Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:30