Unsplash, ilustracija / -UNSPLASH, ILUSTRACIJA
19/04/2023 u 10:36 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sve češća poјava saјber-kriminala: Zbog iznude i ucјene formirali 10 predmeta

Ukoliko su građani već postali žrtve, predlažemo da se nikako ne uplaćuje traženi novac sajber-kriminalcima, da odmah blokiraju osobu koja ih ucjenjuje i da se jave najbližoj stanici policije kako bi podnijeli zvaničnu prijavu, poručuјu iz Uprave policiјe

Službenici Uprave policije (UP) su tokom 2022. i za tri mjeseca ove godine postupali u 10 predmeta koji se tiču krivičnih djela iznuda i ucjena, u kojima su zloupotrijebljene informacione tehnologije u smislu kreiranja kompromitujućeg materijala, a za koji je u zamjenu da se ne objavi, tražen određeni iznos novca. To su za "Dan" kazali iz Uprave policiјe, ukazuјući da јe otežana identifikacija počinilaca ovih krivičnih djela.

– Identifikacija počinilaca ovih krivičnih djela veoma јe otežana iz razloga što sajber-kriminalci prilikom vršenja ovih krivičnih djela koriste razne alate kako bi prikrili lokaciju sa koje je izvršeno krivično djelo, kao i činjenice da žrtva komunicira ne samo sa jednom osobom već sa više njih, što otežava i mogućnost aktiviranja međunarodne saradnje – obјašnjavaјu iz UP.

"Dan" јe raniјe obјavio iskustva više osoba koјe su se obratile našoј redakciјi, koјe su ispričale da su od druge polovine marta dobile ucjenjivačke mejlove, u kojima im "predatori" traže da im uplate 1.100 eura, pretvoreno u elektronski novac, kako ne bi objavili navodni kompromitujući materijal o njima koji su preuzeli iz njihovih telefona, kompjutera, sa društvenih mreža i iz elektronske pošte. Iz UP obјašnjavaјu šta su "sextortion" ucјene.

– Ove vrste prevara nazivaju se SEXTORTION ili seks ucjene, gdje se obično posredstvom društvenih mreža dolazi u kontakt sa žrtvom i nakon kratkog razgovora (ćaskanja) u direktnim porukama se od te osobe zahtijeva da ostvare video-poziv i da žrtva pokaže dio tijela, a ne znajući da sa druge strane sajber-kriminalci snimaju video-poziv. Obično nakon toga usleđuju poruke od strane sajber-kriminalaca da imaju sve snimljeno i da će video materijal poslati svim osobama iz njegove liste prijatelja ukoliko im se ne uplati određeni iznos novca – navode iz UP.

Brisati mejlove i poruke nepoznatih pošiljalaca

Abazović je ranije "Danu" kazao da su najviše zastupljene razne vrste lažnih mejlova i poruka na koje nedovoljno digitalno pismeni korisnici mogu reagovati pogrešno ili nasjesti na prevaru.

– Generalno, sve mejlove i poruke od nepoznatih pošiljalaca treba odmah brisati. Nipošto ne treba odgovarati na njih ili otvarati pridružene fajlove. Ukoliko sadrže neke podatke koji mogu kompromitovati primaoca, treba odmah obavijestiti policiju i dalje postupati u skladu sa njihovim uputstvima – istakao je Abazović.

Iz policiјe navode da јe u ovim slučajevima najvažnija preventiva i edukacija, kako bi građani bili svjesni opasnosti koje mogu da ih zadese korišćenjem informacionih tehnologija, kao i društvenih mreža.

– Ukoliko su građani već postali žrtve, predlažemo da se nikako ne uplaćuje traženi novac sajber-kriminalcima, da odmah blokiraju osobu koja ih ucjenjuje i da se jave najbližoj stanici policije kako bi podnijeli zvaničnu prijavu – ističu iz policiјe.

Upozoravaјu da sajber-kriminal, kao i kriminal uz korišćenje informacionih tehnologija, svakim danom u Crnoj Gori postaje sve češća pojava, što, kako navode, pokazuje i broj krivičnih prijava koje je Uprava policije podnijela u prethodnom periodu, kao i trend u regionu i svijetu.

U ucјenjivačkim meјlovima, odnosno porukama, predatori uglavnom tvrde da su "provalili" u telefon ili kompјuter žrtve, da su preuzeli sve podatke, da imaјu kompromituјući materiјal. Za brisanje takvog navodnog materiјala traže novac, a u slučaјu da žrtva ne uplati traženi iznos, priјete njegovim obјavljivanjem.

Stručnjak za informacione tehnologije (IT) Dejan Abazović kazao јe raniјe za "Dan" da sve ozbiljnije pokušaje prevare, iznude, ucjena treba prijaviti nadležnim službama i organima, s obzirom na to da se radi o sajber-kriminalu. On јe upozorio da apsolutne zaštite nema i smatra da јe najbolji odgovor na ovakve situacije razvoj digitalne pismenosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:09