/ - FOTO: SZO
15/03/2024 u 10:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SZO donirala Kliničkom cеntru Crne Gore reagense za brzo testiranje

Kancelarija Svjеtske zdravstvеne organizacije (SZO) donirala jе danas Kliničkom cеntru Crne Gore (KCCG) reagense za brzo testiranje i dijagnostiku u vrijednosti od 30 000 eura.

Ova vrijedna donacija potvrda je opredijeljenosti SZO da intenzivira saradnju sa KCCG koji je okosnica nacionalnih napora da se savremena  kvalitetna zdravstvena zaštita učini dostupnom svim građanima - konstatovano je na radnom sastanku direktora KCCG dr Aleksandra Radovića i šefice kancelarije SZO u Crnoj Gori dr Mine Brajović.

Izražavajući zahvalnost SZO na donaciji, dr Aleksandar Radović  je predstavio sistemske izazove u funkcionisanju najveće zdravstvene ustanove u zemlji, kao i strateške prioritete budućeg rada njegovog tima ‘‘na izgradnji efikasnog modela organizacije pružanja usluga, optimizaciji korišćenja raspoloživih resursa sa posebnim akcentom na humane resurse i ulogu digitalizacije procesa rada u funkciji bolje integracije servisa. Svi naši napori na optimizaciji rada i funkcionisanja KCCG imaju samo jedan cilj – da KCCG bude bastion znanja, empatije u funkciji zdravlja svih naših građana‘‘- poručio je  direktor KCCG.

- Ova vrijedna donacija potvrda je opredijeljenosti SZO da intenzivira saradnju sa KCCG, a istovremeno je i izraz posvećenosti SZO daljem osnaživanju zdravstvenog sistema Crne Gore, sa posebnim fokusom na jačanje kapaciteta za klinički menadžment i prevenciju bolničkih infekcija‘ - kazala je šefica SZO u Crnoj Gori dr Mina Brajović.

Ona  je istakla da ‘‘zdravstvena zaštita treba da bude jednako dostupna svima, a da je uz dalje jačanje kvaliteta, prioritet zdravstvena zaštita s pacijentom u središtu sistema.’’ 

Budućnost zdravstvene zaštite u Crnoj Gori oblikovaće inovacije i održivost sistema, kroz integraciju privatnog i javnog sektora, korišćenje telemedicine i prilagođavanje radne snage koja već prolazi kroz značajnu transformaciju, podstaknutu  demografskim procesima, tehnološkim napretkom i ubrzanim  mijenjanjem modela pružanja zdravstvenih usluga. 

- Kroz široka partnerstva, sistemske intervencije i ‘pametno’ ulaganje u integrisano pružanje zdravstvene zaštite sa fokusom na građanina i njegove zdravstvene potrebe treba razvijati efikasna rešenja za snažan KCCG, kao okosnicu crnogorskog zdravstva i bolje zdravlje svih građana CG’ - poručila je dr Brajović. 

Tokom sastanka razmatrane su i mogućnosti za optimizaciju organizacije rada Urgentnog centra u kontekstu predstojećih kapitalnih investicija i izgradnje novog Urgentnog centra KCCG.

Posebna pažnja posvećena je  sistemskim mjerama za unapređenje kvaliteta zaštite, prevencije i kontrole bolničkih infekcija i racionalne upotrebe antibiotika. Izrada protokola i kliničkih smjernica biće okosnica buduće saradnje Svjetske zdravstvene organizacije i Kliničkog centra Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:03