Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
02/02/2023 u 13:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tokom vikenda u DZ “Stara Varoš” vanredna vakcinacija MMR vakcinom

Roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana mogu se javiti u intervalu od 9 do 17h bez prethodnog zakazivanja termina

Dom zdravlja Glavnog grada  u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, za dane vikenda 4. i  5. februara 2023. godine u prostorijama Doma zdravlja “Stara Varoš” obavljati vanredna vakcinacija MMR vakcinom.

- Roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana mogu se javiti u intervalu od 9 do 17h bez prethodnog zakazivanja termina, saopšteno je iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Kako su pojasnili, male boginje su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja. Morbili se uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba.

- Virus malih boginja se vrlo lako širi sa zaraznih na osjetljive osobe, i to najčešce putem vazduha, preko kapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili ždrelnim sekretom zarazenih osoba. Više od million djece u svijetu svake godine umire od malih boginja. Nova ozbiljna zdravstvena kriza može da ugrozi živote djece u većoj mjeri nego korona, navode u saopštenju.

S obzirom na statistiku o slabim obuhvatima MMR vakcinom u Crnoj Gori i pojavom prvih slučajeva morbila u regionu, ukazuje se potreba za hitnom i neodložnom mobilizacijom svih društvenih činilaca, kako bi izbjegli teške scenarije kakve epidemija može donijeti, ističu iz Doma zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. mart 2023 06:30