КЦЦГ / - Портал Дан
07/05/2022 u 17:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Клиничком центру Црне Горе уведена метода криоаблациjе

Како се у саопштењу наводи, процедура криоаблациjе атриjалне фибрилациjе jе савремени тренд лиjечења атриjалне фибрилациjе

У Клиничком Центру Црне Горе (КЦЦГ) успjешно су код четири пациjента урађене интервентне процедуре криоаблациjе атриjалне фибрилациjе.

- Криопроцедуре су урађене 6. и 7. маjа 2022. године. Протекле су без компликациjа, а пациjенти се након двадесетчетворочасовног праћења са регулисаним срчаним ритмом отпуштаjу на даље кућно лиjечење, саопштено је из Клиничког центра.

Како се у саопштењу наводи, процедура криоаблациjе атриjалне фибрилациjе jе савремени тренд лиjечења атриjалне фибрилациjе.

- Ова ефикасна и безбjедна метода убудуће ће се рутински радити у КЦЦГ. Процедуре криаблациjе атриjалне фибрилациjе урађене су од стране стручном тима лjекара КЦЦГ, електрофизиолога доц. др Михаила Вукмировића - Начелника Одjелjења за поремећаjе срчаног ритма и електрофизиологиjу срца и електрофизиолога др Николе Павловића, Директора Клинике за кардиологиjу, уз подршку електрофизиолога прим. др Николе Павловића из Клиничке болнице “Дубрава” из Загреба, као и обучених медицинских сестара и техничара - речено је у саопштењу Клиничког центра.

Додају да је атриjална фибрилациjа или преткоморско треперење наjчешћа аритмиjа код човjека.

- Може бити присутна чак и код 2-4% опште популациjе. Катетер аблациjа атриjалне фибрилациjе изводи се код пациjената коjи имаjу понавлjање епизода ове аритмиjе упркос ординираноj антиаритмиjскоj терапиjи. Овом процедуром отклањаjу се патолошке струjе коjе долазе из лиjеве, некада и десне преткоморе и ометаjу нормалан срчани рад. Криоаблациjа атриjалне фибрилациjе примjењуjе се техником хлађења ткива супстрата коjи jе одговоран за настанак ове аритмиjе, а налази се у лиjевоj преткомори - истиче се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:13