Пацијенти испред подгоричког Дома здравља (архива) / -BOLJEVIC SRDJAN
17/10/2021 u 16:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У установама примарне здравствене заштите помоћ дневно од короне затражи 1.000 одраслих

Гужве у никшићком Дому здравља од почетка пандемије су свакодневне, а у обје смјене у такозваном чистом дијелу установе неријетко ради и по 13 љекара

Љекари у домовима здравља су већ годину и по дана на првоj линиjи одбране здравља грађана. Здравствене установе на примарном нивоу кубуре са недостатком кадра, опреме...

Из подгоричког Дома здравља, на чијем је челу Данило Јокић, у одговорима за "Дан" кажу да су и медицински техничари и сестре показали у току пандемиjе да су хероjи модерног друштва и да годину и по стоjе на првоj линиjи одбране здравља грађана Подгорице.

– Узимаjући у обзир чињеницу да тренутно функционишемо на три фронта: ковид, вакцинациjа и редован процес рада, а уз то све ако додамо да и наши запослени имаjу право на боловање, признаћемо да радимо под притиском. Као што су грађани упознати, у Подгорици имамо централизовани систем ковид љекарске његе на Старом Аеродрому. Такође, за дjецу имамо ковид центар у Толошима. Просjечно се у центру на Старом Аеродрому обради око 1.000 пациjената, док jе та броjка у ковид центру за дjецу око 170 обрађених пациjената дневно, навели су из Дома здравља на наше питање о броју пацијената који им се обраћају због сумњи да имају корону.

У Пљевљима фали доктора

У пљеваљском Дому здравља, поред великог премора медицинског особља, и даље је главни проблем недостак љекара. Директорица ове установе Бранка Станковић нам је казала да се ради о вишегодишњем проблему, као и да је сада додатни проблем што поједини љекари и медицинско особље оболијевају од вируса корона.
– Тренутно су два љекара у изолацији. Мислим да ситуација са бројем обољелих љекара није критична, али постоји већ од раније проблем да немамо довољно љекара, казала је Станковић и истакла да љекари и медицинско особље све раде како би изашли у сусрет обољелим од вируса корона.
Станковић је појаснила да се ситуација са ковидом-19 полако смирује, казавши да је у протеклом периоду на дневном нивоу био изузетно висок број прегледа.
– У претходном периоду смо имали двјеста прегледа дневно, саопштила је Станковић.
Када је у питању пљеваљска болница, тамо тренутно нема обољелих љекара од вируса корона, али и у тој здравственој установи се жале на недостатак љекара.
– Тренутно имамо три медицинске сестре обољеле од корона вируса, док немамо ниједног љекара у изолацији, казао нам је директор Саша Грбовић.
Б.Је.

Објашњавају да је 18 љекара ангажовано у ковиду, по девет љекара у смjени, док су два доктора ангажована у Дневном ковид центру у Музичком центру.

– Зависно од потребе грађана, у разговору са диспечером из ковид центра, телефонска обрада може потраjати и 15 минута, на колико jе ограничена дужина телефонског разговора. Због ове чињенице, понекад се може десити да диспечер не одговори на први позив, али молимо грађане коjи су у потреби за консултациjом да понове позив и сигурно jе да ће им се први слободни диспечер jавити. Дом здравља Подгорица, као што смо већ поменули, тренутно функционише на три фронта, па су наши љекари под великим притиском. Иако би систему помогло и олакшало да у Подгорици имамо jош љекара коjи би радили у примарноj здравственоj заштити, и са овим ресурсима успиjевамо да свим пациjентима пружимо есенциjалну здравствену његу, тврде у овој здравственој установи.

У Бару вакцинисано преко 16.000

У Бару је против короне вакцинисано преко 16.000 грађана.

– Започели смо вакцинацију опште популације трећом дозом. Особе старосне доби преко 60 година пожељно је да добију трећу дозу "фајзер" вакцине, а и они испод те старосне доби могу добити вакцину истог произвођача којом су раније имунизовани. За сада расте заинтересованост за трећу дозу, а препорука је да се она прими након пет мјесеци од последње вакцине или прележане ковид инфекције. Код прележане ковид инфекције, уколико особа није до сада била вакцинисана, потребно је да добије само једну дозу "фајзер" вакцине – каже докторица у Дому здравља Бар Мартина Цицмил.

Додаје да се у ковид амбулантама на дневном нивоу обави близу 200 прегледа, преко 150 тестирања брзим антигенским и ПЦР тестом.

– За сада се не може рећи да је ситуација стабилна, иако је и даље озбиљна и са постојећим кадром успијевамо да на најбољи могући начин организујемо службу и пружамо адекватну заштиту нашим грађаним, каже Цицмил.

Д.С.

Бјелопољски Дом здравља, на чијем је челу психијатар Мирјана Варагић, кажу да је уназад петнаест дана у ковид амбуланти обављено преко 400 прегледа, док је контролних прегледа било дупло више, односно у просјеку од 70 до 100 на дан.

– Током дана имамо 30 тестирања – каже директорица Варагић, додајући да у ковид амбуланти ради активно 14 од укупно 22 љекара колико их по списку има. Кад је ријеч о вакцинацији, прву дозу до прекјуче су примила 13.202, другу 11.409, а трећу 136 грађана.
– Ангажовали смо све ресурсе које имамо, тако да смо повукли на посао и оне који су при крају специјализације, а ангажовали смо и одређен нови број медицинских сестара, наводи Варагић.
Управа никшићког Дома здравља покушава са ресорним министарством да ријеши проблем са недостатком кадра. Гужве у тој установи од почетка пандемије су свакодневне, а у обје смјене у тзв. чистом дијелу установе неријетко ради и по 13 љекара.
– Никшић је територијално највећа општина у Црној Гори, а други смо по броју становника и то је проблематично. Кад кажем да имамо 25 љекара, многи ми на то кажу да их имамо доста али нико не рачуна да имамо теренске амбуланте, али и Плужине и Шавник. Све је то последица што се 30 година израбљивао љекарски кадар и то је проблем не само нас у Дому здравља Никшић, већ и у свим осталим у Црној Гори, казала је за "Дан" директор никшићког Дома здравља др Вера Булатовић.

image

Љекари пљеваљског Дома здравља

-Д л

Управо Плужине и Шавник, истиче она, за установу су и највећи проблем, јер у здравственим амбулантама тих општина ради само по један љекар.
– Кад један оде на одмор, онда ту имамо велики проблем. Недостаје нам психијатара, љекара у примарној здравственој заштити и за рад изабраног доктора за дјецу, нагласила је др Булатовић.
У ковид амбуланти у Никшићу раде по два љекара у једној и у другој смјени, а један у патронажи, односно обавља кућне посјете немоћним и непокретним особама.
– У ковид амбуланти у двије смјене, рачунајући и патронажу, дневно се обави 300 прегледа. Уједно издају и близу 200 инјекционих налога као терапију. До сада је на подручју наше општине против ковида-19 вакцинисано око 26.400 грађана, навела је др Булатовић.

Вирус однио два живота

Из Иинститута за јавно здравље саопштено је да је након новог пресјека регистровано још 355 новопозитивних на вирус корона и да су преминуле још двије особе. Међу преминулима најмлађи је имао 73, а најстарији 74 године старости. Укупан број преминулих повезаних са ковид-19 инфекцијом у Црној Гори од почетка пандемије је 2020.

– Узимајући у обзир све новооткривене случајеве, као и број опорављених, укупан број тренутно активних случајева ковид-19 у Црној Гори износи 4.823. Од почетка епидемијских дешавања (март 2020. године) укупан број регистрованих случајева инфекције новим корона вирусом у Црној Гори је 137.401 – навели су из Института.


Директорица беранског Дома здравља Јулијана Зечевић тврди да та установа по питању вакцинације грађана функционише добро.
– Дом здравља Беране спроводи имунизацију грађана у вакциналном пункту у матичној установи радним данима од 8 до 20 часова, а суботом од 8 до 14 часова. У Здравственој станици Петњица вакцинација се изводи недјељом. Имамо и мобилни тим који даје вакцине у кућним условима непокретнима – навела је Зечевић.
Нагласила је да је видно да је број заражених корона вирусом у опадању.
– Ми смо дали укупно 18.205 доза вакцине. То значи да је проценат вакцинације на подручју Берана и Петњице око 40 одсто – казала је Зечевић.

М.М.К.–Б.Б.–М.Н.–Д.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:02