Фото: Архива / -Фото: Архива
02/06/2022 u 06:04 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Уколико не буде накнада за бебе, биће протеста

Из Министарства финансија су саопштили да у буџетској резерви имају 5,7 милиона, а бивши министар Јаков Милатовић рекао је да је за накнаде за бебе потребно око пет милиона, подсјећа Кристина Михајловић

Из Министарства рада и социјалног старања већ данима одбијају да саопште медијима било какву информацију о надокнадама за бебе од 500 и 1.000 еура, у зависносности од општине, а за шта постоји одлука претходне владе док је на њеном челу био Здравко Кривокапић.

Из Удружења Родитељи за "Дан" кажу да нису медији једини који не добијају информације, већ да су и они покушавали да сазнају било шта и било који рок када ће исплате почети, али у Влади нико не одговара на њихова питања или говоре да нијесу надлежни.

Предсједница Удружења Родитељи Кристина Михајловић каже да, ако нова влада мисли "да ће са надокнадама за бебе важити правило `пуј пике, не важи се`, јер је о томе одлуку донијела претходна гарнитура, грдно се варају".

– Наравно да родитељи неће пристати на то и протести јесу једна од опција. Не можете се играти са људима, то је обећано и нова владајућа гарнитура мора то да испуни. Нећемо дозволити још једну игру са родитељима у овој држави, као што су радили са мајкама са троје и више дјеце. Надоканаде за бебе се морају исплаћивати, а како ће се обезбиједити новац, о томе треба да мисли држава – поручује Михајловић.

 

image

Кристина Михаиловић

-Удружење Родитељи

Истиче да се сада сви проглашавају ненадлежнима, а да Министарство рада и социјалног старања ћути.

– Министарство економског развоја, које је донијело одлуку, каже да је сада ненадлежно, остали сви ћуте. Заиста Министарство финансија је саопштило да у буџетској резерви имају 5,7 милиона, а бивши министар Јаков Милатовић је рекао да је за накнаде за бебе потребно око пет милиона. На Влади је да ријеши проблем, а ми очекујемо да се одлука поштује јер се ради о јако битној помоћи за родитеље. Ми сваки дан добијамо позиве када ће надокнаде, а они који треба да одговоре на то питање ћуте. Не долази у обзир да ћемо ћутати и пристати да се одлука не спроведе у дјело. Држава свакако има јако лоше сервисе за породицу, а ово је био један добар сигнал и нећемо дозволити да то остане само на причи – наводи Михаиловић.

Предсjедница фондације Банка хране Марина Медоjевић каже да Министарство рада и социјалног старања мора оправдати сврху свог постојања и пружити грађанима информације. Она истиче да је потпуно неоправдано што тај ресор ћути и о дјечјим додацима чија исплата треба да почне од јесени, а да се правдају израдом систематизације.

– Радна мjеста изнова и изнова запослених по партиjскоj линиjи показуjу се као смисао постоjања државне управе – каже Медојевић.

image
-Марина Медојевић

Наводи да је дjечиjи додатак могао бити мjера умањења сиромаштва дjеце, да се користио доходовни принцип.

Додатак у септембру није угрожен

Из Министарства рада и социјалног старања јуче су саопштили да је за исплату дјечијих додатака од септембра Законом о буџету за 2022. годину планирано 27.400.000 еура.

– Техничким ребалансом буџета у маjу предвиђена су средства за исплату дjечjег додатка до 18 година у складу са законом. Министарство рада и социjалног старања ради на изради свих смjерница за родитеље у вези са приjавама, а jавност ће бити благовремено обавиjештена о начину и условима приjаве за додатак за дjецу до 18 година. До сада jе за дjечjи додатак исплаћено 8.999.332,83 еура, а до краjа године за исплату дjечjих додатака преостало jе 18.510.667,17 еура. Из горе наведеног произилази да су средства за исплату дjечjег додатка обезбиjеђена у буџету и да исплата дjечjег додатка коjа jа планирана од септембра ниjе угрожена – тврде у министарству.

– Озбиљне и одговорне државе бебама обезбjеђуjу нулту стопу пореза на беби храну и опрему за бебе као и на обућу и одjећу. Онима у стању сиромаштва jе све то бесплатно. Креаторима наше социjалне политике ниjе ништа значио податак Уницефа да свака трећа породице не може управо те производе да приушти за дjецу до три године – упозорава Медојевић.

Према оцјени Митра Радоњића из Института за социјалну и образовну политику, претходна влада, баш као ни оне приjе ње ниjесу биле сjаjне, али се не може порећи чињеница да jе ипак у области социjалног старања било позитивних помака коjи су за похвалу, између осталог, и накнаде за новорођенчад и дjечиjи додатак, о чему новоформирано Министарство рада и социjалног старања не говори, а требало би.

image

Радоњић

-Фото: Приватна архива

– Плашим се да ће се направити отклон од ове ставке иако су средства у буџету за то опредиjељена и сматрам да jе ово jедан од круциjалних проблема коjи мора бити риjешен, односно садашње Министарство рада и социjалног старања мора наставити трасу коjу jе претходно Министарство финансиjа и социjалног старања зацртало, а то jе додатна подршка породицама у виду накнаде за новорођенчад и дjечjи додатак jер било шта друго мимо тога представљало би отклон од политике социjалне бриге надлежног министарства о наjмлађима коjи представљаjу будућност ове државе, а подсjетићу да већ увелико имамо негативан природни прираштаj и емиграциjу младих што ће се, уколико ове накнаде за новорођенчад и дjечjи додатак не буду спроведени, наставити и умjесто државе социjалне правде, имаћемо државу са врло неизвjесном будућношћу, jош већим одливом младих и jош нижим прираштаjем – каже Радоњић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:47