Илустрација: УНИЦЕФ / Илустрација: УНИЦЕФ - Илустрација: УНИЦЕФ
28/05/2021 u 17:36 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УНИЦЕФ: Црна Гора мора смањити сиромаштво дјеце

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Хуан Сантандер рекао је да је улога те организације да штити и промовише права дјетета

Црна Гора мора смањити сиромаштво дјеце и осигурати да сва дјеца имају приступ квалитетном образовању, здравственој и заштити од свих облика насиља, да би свако дијете остварило свој потенцијал и права, саопштено је из УНИЦЕФ-а, јавља агенција МИНА.

Наводи се да је кључни корак ка постизању тог циља реформа система социјалне заштите, како би се боља подршка пружила најугроженијим породицама широм земље.

-То значи да поред новчане помоћи треба обезбиједити низ сервиса подршке кроз које ће се оснажити породице-казали су из УНИЦЕФ-а.

Наводи се да је, управо из тог разлога, УНИЦЕФ, у консултацији с различитим заинтересованим странама, подржао двогодишњу анализу система социјалне заштите у Црној Гори на основу међународно познате методологије „ЦОДИ“.

-Као резултат те анализе, данас је Управном одбору, којег предводи министар финансија и социјалне заштите Милојко Спајић, представљена мапа пута могућих реформи- каже се у саопштењу.

Из УНИЦЕФ-а су казали да су анализом препознате кључне слабости и предности тренутног система социјалне заштите и предложена листа потенцијалних реформи како би се систем побољшао.

-УНИЦЕФ ће подржати Министарство финансија и социјалног старања да одабере приоритетне реформе за дјецу и породице, спроведе њихову анализу трошкова и користи, као и да се о њима директно консултује с породицама и локалним заједницама- каже се у саопштењу.

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Хуан Сантандер рекао је да је улога те организације да штити и промовише права дјетета и да тиме директно доприноси инклузивном, одрживом развоју Црне Горе.

-Улагања у људски капитал и укључивање свих у развој земље основа су сваке здраве економије. Ефективан и ефикасан систем социјалне заштите неопходан је услов за правичан развој- навео је Сантандер.

Из УНИЦЕФ-а су казали да анализа препознаје потребу за повећањем броја социјалних радника и за фокусирањем њиховог рада на директну комуникацију с људима на терену.

Она, како се наводи, указује и на потребу интегрисања свих информација из домена социјалне заштите на локалном и националном нивоу и успостављања једне дигиталне базе података свих корисника.

-Истиче се и потреба побољшања сарадње између сектора здравства, образовања, социјалне и дјечје заштите на свим нивоима и бољег регулисања одговорности за питања социјалне заштите између локалног и националног нивоа-додаје се у саопштењу.

Из УНИЦЕФ-а су навели да се препоручује повећање финансијске вриједности социјалних давања угроженим породицама, као и побољшање система мониторинга и евалуације који треба да укључује мишљења корисника о њиховим потребама.

„Анализа истиче потребу да финансијске процјене буду увијек основ за доношење одлука о увођењу нових услуга социјалне заштите, укидању или реформи постојећих“, каже се у саопштењу.

Препоручује се, како су навели из УНИЦЕФ-а, и много свеобухватнија подршка одређеним угроженим групама попут Рома, Египћана и дјеце са сметњама у развоју како би успјеле да преброде изазове с којима се свакодневно суочавају.

Сантандер је казао да је то тек почетак.

Он је рекао да је УНИЦЕФ спреман да пружи подршку Влади и другим партнерима у спровођењу приоритетних реформи и анализе њихових трошкова и користи.

„Као и да подржи директне консултације с породицама које су неопходне да би се идентификовале најефективније реформе за смањење сиромаштва у црногорнском контексту”, додао је Сантандер.

Двогодишњу анализу је, уз подршку УНИЦЕФ-а, спровео Институт за истраживање економских политика (ЕПРИ) и ЦЕЕД Цонсултинг.

ЕПРИ је претходно пружио подршку бројним земљама широм свијета да ојачају своје системе социјалне заштите- додаје се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 04:16