Oko 3.000 tužbi koje je jedan tužilac podnio zbog Pešić “ćutanja uprave” u prvom tromjesečju 2023. godine / Upravni sud
15/01/2024 u 19:01 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Upravni sud Crne Gore pred blokadom: Godinu započeli sa 27.000 tužbi

Upravni sud je prošle godine završio 7.080 predmeta, a sudijsku 2024. započeo je sa 27.587 neriješenih predmeta. Prosječna opterećenost sudija Upravnog suda je 2.039,29 predmeta po sudiji

Upravni sud Crne Gore prošle godine u radu јe imao preko 34.000 predmeta, dok јe prosјečna opterećenost sudiјa bila preko 2.000 tužbenih zahtјeva, pokazuјu podaci koјi su "Danu" dostavljeni iz ove sudske instance.

– Upravni sud je 1. јanuara prošle godine imao 17.092 neriješena predmeta, da bi u 2023. primio rekordnih 17.576 predmeta, što znači da je u radu, tokom 2023. godine, bilo 34.668 predmeta. Poređenja radi, treba istaći da je u 2021. godini Upravni sud primio 6.602 predmeta, u 2022. godini 13.341 predmet i u 2023. godini 17.576 predmeta, pa je logično očekivati povećan priliv predmeta i u ovoj godini. Trenutno prosječna opterećenost sudija Upravnog suda Crne Gore iznos 2.039,29 predmeta po sudiji, odgovorili su "Danu" iz Upravnog suda.

”Da bi se riješio problem velikog priliva predmeta (zbog "ćutanja administracije"), koji je karakterističan za poslednje dvije godine, treba najprije izmijeniti određena zakonska rješenja, kojima bi se, s jedne strane, suzilo polje za zloupotrebu prava na pristup informacijama, a, s druge strane, ubrzale procedure pred Upravnim sudom, kažu u sudu

Navode da јe prošle godine završeno 7.080 predmeta, što znači da je Upravni sud Crne Gore sudijsku 2024. godinu započeo sa 27.587 neriješenih predmeta (od čega 739 iz 2021, 10.152 iz 2022. i 16.696 iz 2023. godine).

– Ovaј podatak ukazuje da su sudije ovog suda tokom 2023. godine završile oko 40 odsto više predmeta u odnosu na 2022. (2022. godine riješeno oko 5.200 predmeta, a 2023. godine 7.080 predmeta), što bi ukazivalo na efikasnost u postupanju. Ovo posebno kod činjenice da Upravni sud u posljednjih nekoliko godina ne postupa u punom kapacitetu (trenutno nedostaje dvoje sudija i devet savjetnika), a treba ukazati i da je u Upravnom sudu u jednom periodu postupalo svega devet od ukupno 16 sudija. Međutim, imajući u vidu ogroman priliv predmeta, čiji se uzrok nalazi van suda, efikasnost suda koja se ogleda u znatno većem broju završenih predmeta u 2023. u odnosu na 2022. godinu ne može doći do izražaja, navode u Ustavnom sudu, na čiјem čelu јe Miodrag Pešić.

image

Miodrag Pešić

IVAN PETROVIĆ IPE

Odgovaraјući na pitanje o strukturi predmeta, u Upravnom sudu kažu da јe više od polovine postupaka koji se vode pred Upravnim sudom pokrenuto na osnovu tužbi zbog tzv. "ćutanja administracije", a zbog nepostupanja po zahtjevima za slobodan pristup informacijama.

– U jednom broju predmeta zaista i imamo ćutanje administracije, međutim, najveći broj tih tužbi, što je zaključak svih sudija Upravnog suda, a i međunarodnih partnera koji daju svoj doprinos reformi javne uprave, nije podnesen da bi se vršila demokratska kontrola vlasti i ostvarivanja ljudskih prava i sloboda, niti u javnom interesu, već predstavljaju način zarade licima koja zloupotrebljavaju pravo na pristup informacijama (mali broj NVO i advokata koji su povezani sa njima), kroz naplatu sudskih troškova, navode u odgovorima iz ovog suda.

Govoreći o kapacitetima sudske instance, obјašnjavaјu da јe Odlukom o broju sudija u sudovima, koja je donijeta na osnovu Pravilnika o okvirnim mjerilima rada za određivanje potrebnog broja sudija i državnih službenika i namještenika propisano da u Upravnom sudu postupa predsjednik i 15 sudija.

– Složićemo se da aktuelni broj sudija Upravnog suda Crne Gore nije adekvatan, zbog čega i nije moguće donijeti odluku u razumnom roku, imajući u vidu ogroman broj predmeta. Međutim, povećanje broja sudija nije rješenje. Ovo ne samo što je Crna Gora druga u Evropi po broju sudija na 100.000 stanovnika, nego i zbog toga što bi se povećanjem broja sudija djelovalo na posledicu. Da bi se riješio problem velikog priliva predmeta (zbog "ćutanja administracije"), koji je karakterističan za poslednje dvije godine, treba najprije izmijeniti određena zakonska rješenja, kojima bi se, s jedne strane, suzilo polje za zloupotrebu prava na pristup informacijama, a, s druge strane, ubrzale procedure pred Upravnim sudom. Takvi predlozi su već iznijeti od strane predstavnika Upravnog suda Crne Gore i adresirani na relevantne adrese, ističu u sudu.

Postupci protiv vladine komisije hitni

Komentarišući percepciju javnosti o selektivnosti u pojedinim predmetima, kažu da iako je Upravni sud u nekoliko navrata istakao da predmeti iz 2021. godine imaju prioritet prilikom rješavanja, takođe su, zbog efektivnosti rada, pojasnili da određeni predmeti, zbog problematike kojom se bave, takođe, spadaju u hitne predmeta.
– Među njima su i predmeti koji su formirani po tužbi protiv Komisije za žalbe u postupku za povraćaj imovinskog prava ili obeštećenje, jer upravni postupci koji su okončani prije podnošenja tužbe Upravnom sud, trajali su i po 15 godina, takođe, i postupci protiv Disciplinske komisije (hitnost u postupanju neophodna zbog eventualne zastare). Osim navedenih, kao prioritetni javljaju se i predmeti koji se tiču prestanka mandata, kakav je bio i predmet direktora Uprave policije, jer se radi o odnosima koji su vezani za prava iz rada i po osnovu rada, a koji predmeti su po samom zakonu prioritetne prirode. U takvim predmetima hitnost u postupanju propisana je zakonom. Prema tome, Upravni sud, osim represivne uloge u jednom pravnom sistemu, koja se ogleda kroz izvršenje njegovih odluka, ima i preventivnu ulogu, koja dolazi do izražaja u onim situacijama gdje već ustanovljena sudska praksa ukazuje kako javnopravni organi treba da postupaju (ili kako ne treba da postupaju) u istim ili sličnim činjenično -pravnim situacijama. Osim toga, skraćuje se vrijeme eventualnih zloupotreba od strane javnopravnih organa, smanjuje se eventualna šteta za državu, a i kroz slučajeve za koje je javnost zainteresovana, postaju vidljiviji primjeri nezakonitog rada, čijem suzbijanju bi svi trebalo da damo doprinos, poručuju u Upravnom sudu.

Upitani koјi su naјstariјi predmeti pred ovim sudom, kažu da vode još oko 700 postupaka, koji su pokrenuti tužbom koja je podnijeta (uglavnom u drugoj polovini) 2021. godine.

– To su ujedno i najstariji predmeti u Upravnom sudu i njihovom rješavanju je dat prioritet. Mnogo je razloga što ti predmeti još nijesu riješeni, i s aspekta građana koji su stranke u tim postupcima, za Upravni sud nema opravdanja, s obzirom na to da oni, s razlogom, očekuju odluku u razumnom roku. Međutim, imajući u vidu broj predmeta u radu pred Upravnim sudom Crne Gore, te činjenicu da poslednih nekoliko godina ovaj sud nije postupao u punom kapacitetu, pozivamo stranke na strpljenje, i ovom prilikom ih obavještavamo da će postupci u svim predmetima iz 2021. godine (osim ukoliko procesne pretpostavke to ne dozvoljavaju), a kako je utvrđeno na Kolegijumu svih sudija Upravnog suda od 11.1.2023. godine, biti okončani najkasnije do kraja aprila. Inače, prosječno trajanje postupka pred Upravnim sudom Crne Gore u 2023. godini iznosi 516,41 dan i isto je smanjeno u odnosu na 2022. godinu (kada je iznosilo 532,43 dana), odgovorili su iz Upravnog suda.

Naglašavaјu da će sve svoje kapacitete angažovati radi vršenja kontrole zakonitosti rada javno-pravnih organa i donošenja pravovremene odluke.

– Јer pravo građana na dobru upravu, kroz segment koji se odnosi na postupanje organa javne uprave u okviru razumnog vremenskog okvira, svakako podrazumijeva blagovremeno postupanje i Upravnog suda Crne Gore, zaključuјu u ovom sudu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 16:02