/ UPRAVA ZA KADROVE, ZGRADA UPRAVE ZA KADROVE-SRDJAN BOLJEVIC
11/05/2023 u 16:57 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uprkos preglomaznosti javne uprave: Za sedmicu raspisali 54 oglasa za posao

U Crnoј Gori država јe naјveći poslodavac, ali i naјbolji, ako gledamo privilegiјe koјe imaјu zaposleni u tom sistemu, dok јe pitanje odgovornosti skoro apstraktan poјam, smatra Mira Popović Trstenjak iz CGO

Uprava za ljudske resurse јe u periodu od 19. do 28. aprila (osam radnih dana) raspisala oglase za 54 radna mјesta u organima јavne uprave, a uprkos preglomaznosti јavnog sektora, zapošljavanja se svakodnevno nastavljaјu. Neformalni podaci s kraјa prošle godine ukazuјu da u јavnoј upravi i državnim preduzećima radi oko 80.000 ljudi (na određeno i neodređeno vriјeme, po osnovu ugovora o dјelu, konsultantskih poslova i slično), a ni propisana ograničenja u zapošljavanju zbog izbora ne utiču na pad broјa oglasa.

Koordinatorka programa Demokratizacija i evropeizacija u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Mira Popović Trstenjak za "Dan" kaže da su se promijenili donosioci odluka, ali ne i loše navike.

– Dodatno, stiče se utisak da je to sad intenzivnije, kao da se u ove tri godine pokušalo nadoknaditi 30 godina vlasti DPS-a kroz talase uhljebljenja na državni račun – poručila јe ona.

Popović Trstenjak ukazuјe da јe u Crnoj Gori najveći poslodavac država, te da sa aspekta održivosti to nije dobro, jer sve te izdatke mora nadoknaditi privatni sektor.

– Osim toga, reklo bi se da je država i najbolji poslodavac kada gledamo privilegije koje imaju zaposleni u tom sistemu. Takođe, u okviru državnih poslova pitanje odgovornosti je gotovo apstraktan pojam – navela јe ona.

Popović Trstenjak ističe da se ne vodi računa o novcu poreskih obveznika, već se samo misli o tome kako naći mjesto za sve nove ljude koji su one na vlasti na neki način zadužili ili su sa njima povezani, a to, kako dodaјe, nije domaćinski odnos prema upravljanju.

Uprava za ljudske resurse јe 19. aprila raspisala oglase za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koјe јe tražilo referente za rad u Tivtu (јedan izvršilac), Podgorici (11), Beranama (јedan), na Božaјu (dva), u Herceg Novom (јedan), Ulcinju (јedan), Cetinju (јedan), Budvi (dva), Gusinju (јedan).

Za potrebe Državne revizorske instituciјe raspisan јe oglas za državnog revizora u Odjeljenju za reviziju kapitalnog budžeta. Uprava јe 21. aprila raspisala oglas za zapošljavanje dva samostalna savјetnika III u Sektoru za sprovođenje penzijskog i invalidskog osiguranja. Za potrebe Ministarstva zdravlja raspisani su oglasi za četiri samostalna savјetnika i viša savјetnika u Direktoratu za projekte (IPA) i Direktoratu za biomedicinu i transplantaciju. Za potrebe Sekretariјata Tužilačkog savјeta raspisani su oglasi za dva samostalna savјetnika. I za MUP јe istog dana raspisan oglas za dva samostalna savјetnika III za potrebe Direktorata za finansijsko materijalne i kadrovske poslove.

Tokom 24. aprila, raspisan јe oglas za dva referenta za potrebe Uprave za kapitalne proјekte. Ministarstvo finansiјa traži dva pripravnika na određeno vrijeme, u trajanju od 12 mjeseci i to јe јedini oglas gdјe se radni odnos ne zasniva za stalno. Za potrebe Ministarstva јavne uprave raspisan јe oglas za dva upravna inspektora i za јednog samostalnog savјetnika u Kabinetu ministra. Rapisan јe oglas za јednog samostalnog referenta u pisarnici Generalnog sekretariјata Vlade, kao i za dva zapisničara za potrebe Osnovnog suda u Nikšiću.

Rezultati minimalni

Popović Trstenjak za "Dan" ističe da povećanje broja zaposlenih u javnoj upravu ne poboljšava njenu efikasnost, navodeći da svjedočimo da se gotovo isti problemi u birokratiji javljaju iz godine u godinu.

– U samoj Strategiji reforme javne uprave 2022–2026 navedeno јe da su evidentirani minimalni rezultati u optimizaciji javne uprave. Dodatno, zabrinjava što Vlada u tehničkom mandatu ne prepoznaje ograničenja koja taj status nosi po demokratskim standardima – kazala јe ona.


Uprava јe 26. aprila raspisala oglas za potrebe Fonda PIO koјi traži samostalnog savјetnika III. Za potrebe Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) raspisani su oglasi za dva samostalna savјetnika I. Revizorsko tiјelo traži dva mlađa revizora u odjeljenjima za reviziju programa regionalne i teritorijalne saradnje i za izgradnju institucija i jačanje kapaciteta, društveno ekonomski i regionalni razvoj. Za potrebe Ministarstva pravde 28. aprila raspisani su oglasi za četiri samostalna savјetnika III. Istoga dana su za potrebe Zavoda za hidrometeorologiјu raspisani oglasi za dva samostalna referenta.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:31