Грађански покрет УРА / - фото: УРА
11/06/2022 u 14:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

УРА: Брига о менталном здрављу не смије да буде маргинализована

Како су навели, недостатак институционалне подршке сваке године плаћамо са десетинама изгубљених живота, а посебно су забрињавајуће појаве пораст суицида и суицидалних мисли код дјеце и адолесцената

Колико је брига о менталном здрављу у Црној Гори маргинализована, показује континуирани тренд високе стопе суицида који се наставља се и у 2022. години. У Црној Гори не постоји национални програм превенције суицида, који има готово свака држава региона, а постојеће линије које се баве пружањем психолошке подршке недовољне су за бројке које сваке године биљежимо. Самоубиство представља водећи узрок смрти младих особа, и друштво то не смије да игнорише, саопштили су данас из Грађанског покрета УРА.

Како су навели, недостатак институционалне подршке сваке године плаћамо са десетинама изгубљених живота, а посебно су забрињавајуће појаве пораст суицида и суицидалних мисли код дјеце и адолесцената.

 - Као друштво смо заказали. Ризици или проблеми, који воде ка поремећајима менталног здравља, данас постају све бројнији, у условима савременог начина живљења неопходно је хитно укључити и инвестирати значајне ресурсе у спровођење акција за подстицање солидарности, освјешћивање проблема менталног здравља и посебно значаја превенције - наглашавају они.

Велики је проблем, како истичу, то што у Црној Гори не постоји нити једна институција која се бави лијечењем психичких поремећаја код дјеце, као и то што нема ни довољно кадра специјализованог из области дјечје психијатрије. 

- Брига о менталном здрављу мора кренути од малих ногу. Константна потреба да се ослањамо на земље региона и њихове инстутуције резултат су континуиране небриге за најрањивије категорије друштва. Тако особе које имају менталне сметње не остварују право на благовремену потпуну, адекватну и квалитетну здравствену заштиту и не знају коме, када и како да се обрате за помоћ. Суицид се може превенирати и то мора постати један од приоритета државе и надлежних институција, а мултисекторска сарадња и адекватна и примјењива стратегија кључ су успјеха, кажу још из УРЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 04:46