zdrastveni radnici / - foto: IJZ
14/07/2022 u 10:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HPV vakcinacija okosnica održivog odgovora na problem raka grlića materice u Crnoj Gori

Ova vakcina može spriječiti 9 od 10 slučajeva raka grlića materice

Na sastanku održanom u Institutu za javno zdravlje Crne Gore koji je organizovan uz podršku SZO i na kome su učestvovali zdravstveni radnici iz cijele države, prevashodno pedijatri, ginekolozi, epidemiolozi, medicinske sestre, učesnici skupa bili su jednoglasni:

- Situacija po pitanju obolijevanja i umiranja od raka grlića materice u Crnoj Gori je alarmantna;

- Moramo da preduzmemo sve mjere prevencije da tu sliku u narednim godinama promjenimo;

- Hoćemo da zaštitimo našu djecu i da im objezbjedimo sigurnu budućnost bez raka grlića materice.

- HPV vakcina je veoma bezbjedna, primjenjuje se u preko 100 država, duže od 15 godina. Ova vakcina može spriječiti 9 od 10 slučajeva raka grlića materice. Posle toliko godina primjene ove vakcine i ogromne količine naučnih dokaza, nemamo nikakvu dilemu da se radi o veoma bezbjednoj vakcini, a sama svrha primjene tj. činjenica da se radi o vakcini protiv malignih bolesti, daje nam za pravo da je snažno i nedvosmisleno preporučujemo - istakla je doktorka iz Doma zdravlja Podgorica, koordinator HPV vakcinacije za glavni grad Dr Slađana Račic. 

Ona je naglasila da svaki roditelj želi zdravu i prosperitetnu budućnost za svoje dijete.

- Zato je HPV vakcinacija prava i odgovorna odluka svakog roditelja - kazala je Račic.

Prof Maggie Cruickshank SZO ekspert,  tokom sastanka je istakla da se u državi iz koje dolazi (Škotska), HPV vakcinacija sprovodi punih 14 godina, da je odziv na HPV vakcinaciju posebno kada su u pitanju djevojčice veoma visok i da ova zemlja već ima izuzetne rezultate u prevenciji premalignih formi bolesti i invazivnog raka grića materice.

Pozdravljajući učesnike skupa dr Igor Galić, spe. ecpidemilog, direktor IJZCG, naglasio je da je borba protiv raka grlića materice u vrhu prioriteta Instituta i cijelog zdravstvenog sistema.

- Pokrenute su aktivnosti ka ponovnom uspostavljanju skrining programa za rano otkrivanje ove bolesti, a intenzivno se sprovode pripremne aktivnosti u cilju početka HPV vakcinacije, koja će krenuti u drugoj polovini septembra ove godine. Menadžment Instituta bezrezervno će podržati tim koji će se baviti promocijom i sprovođenjem Programa HPV vakcinacije u CG - zaključio je Galić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:20