ZHMS, konferencija / - DAN
14/03/2024 u 08:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ZHMS: Serija zemljotresa nam govori da je došlo do pobuđivanja seizmičnosti na našem području

Rano jutros Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju u 4 sata i 6 minuta registrovao je zemljotres s epicentrom pet kilometara jugozapadno od Čarađe, potvrđeno je na konferenciji za medije ZHMS-a. Serija zemljotresa nam govori da je došlo do pobuđivanja seizmičnosti na našem području.

Jačina ovog zemljotresa iznosila je 5,3 jedinice Rihterove skale što odgovara epicentralnom intenzitetu od 7 stepeni Merkalijeve skale. Žarište zemljotresa locirano je na dubini od 14 km i ovaj zemljotres u epicentralnom području je mogao izazvati materijalne štete.

Načelnica odjeljenja za analizu ovih podataka Milena Tomanović, kazala je da se zemljotres nije desio u urbanizovanom području, te ne bi trebalo da ima materijalne štete, međutim još uvijek nemaju zvanične podatke o tome.

- U pitanju je jači zemljotres i mogao je izazvati određene štete u epicentralnom području. Zemljotres se dogodio na granici Crne Gore, u pograničnom području Crne Gore, Bosne i Hercegovine. To je seizmogena zona Bileća. Ne možemo da predvidimo da li može da se ponovi zemljotres iste jačine ili jači. Ono što možemo da kažemo jeste da smo imali 30 naknadnih zemljotresa od 5,3 do 1,5 stepeni Rihterove skale, saopštila je Tomanović., navela je Tomanović.

Ova seizmogena zona, pojasnila je, u prošlosti je generirala zemljotreseod jačine 5,4 - 5,5 jedinica Rihtera.

Tomanović je navela da se ne može sa sigurnošću potvrditi, ali da se može ponoviti zemljotres iste jačine ili jači. Nakon ovog zemljotresa bilo je još nekoliko naknadnih udara.

- Ova serija zemljotresa nam govori da je došla do pobuđivanja sizmičnosti na našem području i širem regionu, kao što smo imali priliku da vidimo u prethodnom periodu. Došlo je do pouđivanja i sada ćemo da vidimo kakav će trend da bude nadalje, kazala je, između ostalog, Tomanović.

Jak zemljotres pogodio Crnu Goru

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

27. april 2024 09:46