skupstina crne gore izglasavanje nove vlade zdravka krivokapica / -LAZAR RUZIC
17/04/2021 u 07:35 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нацрт тужилачког закона: Превагу ће имати глас министра правде

Планирано је да тужиоци и угледни правници имају једнак број чланова, а превагу у доношењу одлука има глас министра правде
Хитан избор новог Тужилачког савјета, гдје тужиоци и угледни правници имају једнак број чланова, а превагу у доношењу одлука има глас министра правде, кључна је новина из нацрта измјена и допуна закона о државном тужилаштву. Како се наводи, садашњи Тужилачки савјет није показао проактиван и ефикасан приступ у остварењу задатих циљева.
– Наиме, поступак именовања 11 руководилаца државних тужилаштава, који је започет још 2019. године, до данас није окончан. Тек у децембру 2020. године, Тужилачки савјет је оцијенио да пријављени кандидати не испуњавају услове, иако је од њиховог пријављивања протекло скоро годину дана. Овакво поступање имало је за циљ да је значајан дио тужилачке мреже у в.д. стању дуже од годину дана, што има негативне последице на функционисање тужилаштва и остваривање законских надлежности – наводи се у нацрту овог акта.
Према извјештајима електронских медија, нацрт садржи констатацију да је поступак оцјењивања државних тужилаца који је спровео Тужилачки савјет у супротности са општом сврхом процеса оцјењивања због чињенице да су сви оцјењивани тужиоци добили одличну оцјену.
– Ове околности нотиране су у и у извјештају Европске комисије о Црној Гори за 2020. годину. Наведени разлози оправдавају намјеру да се измијени Закон о државном тужилаштву, на начин како је предложено, што треба да допринесе, између осталог, бржем испуњавању услова за приступање Црне Горе ЕУ – пише у нацрту законских измјена.
Венецијанској комисији захтјев није стизао
Венецијанска комисија (ВК) није добила захтјев за давање мишљења поводом најновијих измјена и допуна Закона о државном тужилаштву, саопштено је на Јавном сервису Црне Горе из медијске службе Савјета Европе. Нацрт закона претходно је послат Европској комисији.
– Венецијанска комисија није примила захтјев за давање мишљења о овим измјенама и допунама закона Црне Горе – саопштено је из Стразбура поводом навода да ће ВК дати ново мишљење о актима који се односе на црногорско тужилаштво.

Истиче се да се приликом израде овог закона посебно водило рачуна о Мишљењу Венецијанске комисије од 22. марта 2021. године.
Предлагачи су оцијенили да тужиоци, кроз улогу и значај Врховног државног тужилаштва имају и даље доминантан положај у Тужилачком савјету.
– Међутим, овим измјенама се омогућава лакше функционисање цијелог система, а што је посебно значајно, отвара се простор за много конкретнију и ефективнију могућност утврђивања одговорности – наводи се у нацрту овог акта.
Како се указује, у циљу деполитизације Тужилачког савјета, предложени су строги критеријуми за кандидате за чланове савјета, па је прописано да чланови Тужилачког савјета из реда државних тужилаца не могу бити особе које су у блиском крвном и другом сродству са представницима извршне и законодавне власти, као и предсједника државе.
Из државног тужилаштва рекли су у четвртак да ни овог пута нијесу позвани да учествују у процесу израде, нити су упознати са садржајем нацрта измјена и допуна Закона о државном тужилаштву.
– Неопходно је да се приликом израде наведених законских одредби благовремено укључе представници Тужилачког савјета и државног тужилаштва, како би се дао стручни допринос и предложена рјешења расправила на националном нивоу, уз учешће међународних експерата – саопштено је из тужилаштва.
У Мишљењу које је Венецијанска комисија саопштила 22. марта, то савјетодавно тијело Савјета Европе упозорило је на политизацију тужилачких реформи и охрабрило власти да те законске предлоге упуте на јавну расправу уз бројне препоруке. Из Европске комисије раније је саопштено да су примили предлоге амандмана и да их разматрају. Како је најављено, Извјештај о владавини права, Европска комисија ће објавити током прољећа.
М.В.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:02