( / - (FOTO: RTCG.ME)
28/03/2024 u 15:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Barska plovidba“: Zarada preko 1.800.000 eura, Vlada nije reagovala na zahtjev da se imenuje novi Odbor direktora

Članovi odbora konstatovali da je ostvaren pozitivan poslovni i finansijski rezultat u iznosu od 1.871.023 eura. I ukupni rezultat poslovanja na nivou cijele 2023. godine je takođe pozitivan i iznosi 2.472.055 eura.

Odbor direktora „Barska plovidba“ A.D. Bar, na sjednici održanoj danas usvojio je finansijski Izvještaj o poslovanju u 2023. godini.

Obaveze po osnovu kredita uzetog od Exim banke uredno su izmirene i to rate na dan 21.januar 2023. godine u iznosu od 1.878.684,45 USD i 21. jul. 2023. godine od 1.857.718,52 dolara, navodi se u saopštenju Odbora direktora "Barske plovidbe".

- Treba istaći da su rezultati poslovanja u poslovnim knjigama morali biti umanjeni za iznos amortizacije, koja ne predstavlja konkretan odliv novčanih sredstava u iznosu od 1.600.916 eura, što samo ukazuje na odličan ostvaren rezultat poslovanja - navodi se u saopštenju.

Potrebno je posebno napomenuti da su ukupni ostvareni prihodi umanjeni, zbog pada vozarina, u odnosu na predhodnu godinu, u visini od 36,96 odsto. 

Kako se ističe, umanjenje rashoda u poslovanju, u odnosu na predhodnu godinu, za 35,09 procenata, sve kao rezultat dobre poslovne politike.

- Zanačajno je istaći je da su povećane zarade pomoraca za 10,68 odsto kao i da je izvršeno usklađenje tj. uvećanje, shodno Kolektivnom ugovoru, zarada zaposlenih u upravi društva za 11 procenata, a da su sve zarade, kao i poreske i druge obaveze, prema državi i svim dobavljačima, uredno izmirene - saopšteno je.

Saglasno navedenim rezultatima poslovanja, redovnim tokom stvari, društvo bi akomuliralo dovoljno sredstava za izmirenje rate kredita Exim banci, koja dospijeva za plaćanje dana 21.jula.2024. godine, zaključeno je u saopštenju Odbora direktora „Barske plovidbe".

- Imperativna obaveza u ovoj godini je obavljanja remonta oba naša broda, radi produžetka važenja klase za oba broda, a kojima ove godine ista ističe, uz napomenu da je projektovani iznos troškova za remonta za oba broda oko dva i po miliona eura. Na stanovištu smo da je prioritet da se prevashodno obezbede novčana sredstava za završetak remonta brodova, jer u krajnjem, predmetni remonti brodova su primarni uslov za nastavak daljeg privređivanja i poslovanja naše kompanije - ističe se u saopštenju.

Posebno se želi istaći da su na sastanku sa ministrom saobraćaja i pomorstva Filipom Radulovićem i Direktoricom direktorata za pomorstvo Maja Mijušković, polovinom decembra prošle godine, prilikom njihove posjete kompaniji, imenovani upoznati sa svim bitnim stvarima iz domena rada i poslovanja našeg društva.

- Jasno je i decidno zatražena reakcija države kao većinskog vlasnika, u dijelu hitnog imenovanja novog saziva odbora direktora i eventualno dijela menadžmenta, a sve radi pronalaženja idealnih riješenje za obezbeđenje kompletnih novčanih sredstva za završetak remonta brodova, kada je i predloženo da se sredstva obezbjede putem eventualne prodaje dijela nepokrene imovine u vlasništvu našeg društva ili na neki drugi način - navedeno je u saopštenju.

Povodom predmetnog zahtjeva, država nije reagovala, kao ni na ponovljeni identičan zahtjev, iz polovine januara ove godine.

Jedina reakcija države je bila data sugestija da odbor direktora ne donosi nikakve bitne i važne odluke, do imenovanja novog saziva odbora direktora.

Na kraju odbor direktoraističe da je "Barska plovidba" "sigurno jedino društvo u Crnoj Gori čiji je vlasnik država, a koje u poslednih više od sedam godina, nije zaposlilo niti jedno lice, a čak se i broj zapošljenih značajno smanjio, te je samo u prošloj godini broj zapošljenih umanjen za 10 odsto".

Napred navedeni pozitivan rezultat je postignut zahvaljujući predanom i odgovornom radu Odbora direktora i dijela zapošljenih u Barskoj plovidbi AD, zaključeno je u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:20