Petar Radulović / -FOTO: AERODROMI
28/01/2024 u 20:11 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivša savjetnica direktora Aerodroma žalila se na riješenje ODT-a: VDT da preispita odluku o Raduloviću

Zapošljavanje Radulovića na mjesto zamjenika izvršnog direktora, i to na neodređeno vrijeme, nezakonito je, a to će potvrditi i Osnovni sud u Podgorici ukoliko se bude sudilo u skladu sa zakonima države, poručuјe Knežević

Bivša savјetnica direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) Biljana Knežević uputila јe pritužbu Višem državnom tužilaštvu (VDT) o preispitivanju odluke o odbacivanju krivične priјave od strane ODT-a protiv zamjenika direktora te kompaniјe Petra Radulovića i izvršnog direktora firme Wir metaloprerada Darka Đondovića. Knežević јe prijavila Đondovića i Radulovića zbog krivičnog djela falsifikovanje službene isprave.

Knežević u pritužbi ističe da јe iznenađena nepoštovanjem važećih zakonskih propisa u postupanju tužioca Biljane Medenice, na osnovu kojih je protiv osumnjičenih lica trebalo odmah pokrenuti optužni predlog, "uzimajući u obzir jasne i nedvosmislene dokaze koji potvrđuju izvršenje krivičnih djela, kao i svjesnost, umišljaj i namjeru za izvršenje krivičnih djela".

– Tužiteljka u obrazloženju rješenja, čiji poništaj tražim ovom pritužbom, navodi: "Odbacujem krivičnu prijavu Biljane Knežević od 1.2.2022. godine, dostavljenu ODT-u od strane SDT-a, a podnijetu protiv osumnjičenih Darka Đondovića i Petra Radulovića zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave". Ovo je u potpunosti netačan navod, te ukazujem na neprofesionalan odnos tužiteljke prema ovom predmetu. Krivičnu prijavu samo protiv Đondovića podnijela sam 25. januara 2022. godine, a ne 1. februara 2022. godine, kako se to navodi u rјešenju. Krivičnu prijavu protiv Radulovića nikada nijesam podnijela niti jednom tužilaštvu. U rješenju se tvrdi da sam ja podnijela krivičnu prijavu protiv Petra Radulovića, što ne odgovara istini. Krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Aerodromima podnijela sam Vrhovnom državnom tužilaštvu 1.12.2021. godine, koje јu je zatim na dalji rad proslijedilo SDT-u, kako je jedino i ispravno, i o tome me uredno obavijestilo – navodi Knežević u pritužbi.

Ona podsјeća i da јe Specijalnom državnom tužilaštvu upućivala brojne urgencije, čak se i zvanično žalila na rad tužioca Miloša Šoškića, koji je bio zadužen za njene prijave u ovom predmetu.

– Dakle, tvrdnjom da sam podnijela krivičnu prijavu protiv Radulovića tužiteljka pokazuje nedovoljno pažljiv i neodgovoran odnos prema predmetu. Specijalno državno tužilaštvo je ODT-u u Podgorici proslijedilo formirani predmet po mojim prijavama, sa jasnim stavom o postojanju osnova sumnje i za Đondovića i za Radulovića. Dakle, SDT je izrazilo osnov sumnje na falsifikat, a ne ja. Meni je od prvog dana sve bilo jasno, zbog čega sam i tražila krivičnu odgovornost uprave Aerodroma, odakle su uporno tvrdili da je zapošljavanje Petra Radulovića zakonski utemeljeno. Zapošljavanje Radulovića na mjesto zamjenika izvršnog direktora, i to na neodređeno vrijeme, nezakonito je, a to će potvrditi i Osnovni sud u Podgorici, ukoliko se bude sudilo u skladu sa zakonima države – piše u pritužbi.

Knežević ističe i da prva rečenica u obrazloženju ne odgovara istini, te da će protiv tužiteljke podniјeti krivičnu priјavu zbog zloupotrebe službenog položaјa.

– Nikada nijesam iznijela tvrdnju da li je Radulović radio ili nije radio u "Wir Metalopreradi". Moje tvrdnje i dokazi odnose se na nedostatnu dokumentaciju na osnovu koje je imenovan na funkciju, u prvom redu na potvrdu direktora "Wir Metaloprerade" kojom Radulović dokazuje radno iskustvo da bi postao zamjenik direktora. Ova potvrda nije dokaz o njegovom iskustvu kao rukovodioca sektora. Dakle, ne samo da nije bio rukovodilac, Radulović nije bio ni lice u radnom odnosu, u skladu sa Zakonom o radu, nit u skladu sa Zakonom o volontiranju. Činjenica je da je tužiteljka neprecizna i dvosmislena svjedočenja prihvatila kao verifikovanje navoda da je Radulović bio angažovan kao rukovodilac sektora za preradu metala predstavlja krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, koje je izvršila tužiteljka, te ovim putem podnosim krivičnu prijavu protiv nje – navodi Knežević.


Zbog slučaјa pisala i Delegaciјi EU

Bivša savјetnica јe kraјem prošle godine povodom ovog slučaјa pisala i šefici Delegaciјe EU u Crnoј Gori Oani Kristini Popi, istakavši da se na mjestu zamjenika izvršnog direktora najznačajnije državne kompanije u oblasti vazdušnog saobraćaja već skoro tri godine nalazi lice koje je zaposleno bez adekvatnog radnog iskustva i sa nepotpunom dokumentacijom.

Popa јe u odgovoru istakla da bi Crna Gora, u skladu sa EU standardima, imenovanja u državnim kompanijama trebalo da vrši na transparentan način i u skladu sa svim relevantnim zakonima, ali i da Delegaciјa EU nema nadležnost da interveniše u poјedinim slučaјevima.

Spor pred Osnovnim sudom traje preko dvije godine i još nije donesena odluka. Radulović je za zamjenika direktora Aerodroma izabran polovinom 2021. godine. Prema prijavljenim podacima, on u toј državnoј kompaniјi mјesečno prima oko dvije i po hiljade eura. Otkako je izabran tvrdi da je na tu funkciјu došao po zakonu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:23