/ - USTAVNI SUD
21/05/2023 u 08:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čeka se odluka Ustavnog suda o zamrzavanju imovine Rusima, podnosioci smatraju da se krši međunarodno pravo

Državni organi Crne Gore su zamrzli imovinu ruskim državljanima, a podnosioci inicijative smatraju da to nije u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore

Podnosioci ustavne inicijative, kojom se osporava odluka o zamrzavanju imovine ruskim državljanima, očekuju da će se Ustavni sud izjasniti o tom predmetu jer se prema njihovom mišljenju radi o kršenju međunarodnog prava.

Podsjetimo, Podgoričanin Predrag Zečević, preko punomoćnika advokata Marka Ivanovića, predao je prošlog jula Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti članova 18 i 19 Zakona o restriktivnim mjerama iz 2018. godine.

Prema tom zakonu, državni organi Crne Gore su zamrzli imovinu ruskim državljanima, a podnosioci inicijative smatraju da to nije u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

U Inicijativi je navedeno da odredbe člana 18 i člana 19 Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama nijesu u skladu sa Ustavom Crne Gore, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama odnosno Zakonom o ratifikaciji Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, izmenjene u skladu sa Protokolom broj 11.

- Što se tiče mojih motiva, oni se sastoje u profesionalnom izazovu da se čisto pravnim, a ne političkim argumentima pokušaju osporiti zakonske odredbe koje su, navodno, donijete da bi se išlo u korak sa pravnim i demokratskim tekovinama EU, a ustvari predstavljaju teško kršenje međunarodnog prava i Ustava Crne Gore, jer, ovo što se danas radi ruskim državljanima u Crnoj Gori, može se desiti da se u doglednoj budućnosti radi i nekom pripadniku druge nacije, ili zbog nečijeg političkog uvjerenja i slično, što je neprihvatljivo - rekao je za BiznisCG advokat Marko Ivanović.

Ruski oligarh bi mogao tužiti Crnu Goru: Zaplijenjena jahta vrijedna 120 miliona eura propada u Tivtu

Zečević, koji je idejni tvorac Inicijative, očekuje da će se Ustavni sud uskoro izjasniti o inicijativi.

- Taj zakon o restriktivnim mjerama je usvojen kada nije bilo govora o ruskoj agresiji na Ukrajinu, tako da se ne može primijeniti u Crnoj Gori. U pitanju je očigledno kršenje međunarodnog prava - smatra Zečević.

S druge strane advokat Ivanovič smatra da treba prestati sa praksom blokade računa u bankama svim ruskim državljanima u Crnoj Gori samo zato što su Rusi ( što je teška dikriminacija po nacionalnoj osnovi), te blokadom imovine velikom broju ruskih državljana bez jasnih ustavnih i zakonskih okvira za takvo postupanje.

- Napominjem da se ne radi o rusofiliji, već o principima, a ono što se danas dešava Rusima na osnovu ovakvih zakonskih odredbi, sjutra se može dogoditi pripadnicima drugih naroda ili podržavaocima nečije politike, samo zato što su pripadnici određene nacije ili podržavaju neku politiku - naveo je Ivanović za portal BiznisCG.

Advokat Ivanović je ponovio da postoji opasnost u vezi potencijalnih višemilionskih tužbi ruskih državljana i kompanija.

- Koje će, sasvim sigurno, uslijediti, a neke od njih će, posebno s obzirom na primjenu ovih zakonskih odredbi kod nas, po meni, biti osnovane, što će državu Crnu Goru koštati potencijalne desetine ili stotine miliona eura. Ne mogu ni da pretpostavim koliko nas mogu koštati eventualne tužbe Rusa jer nemam ni približne podatke o tome kome je sve i u kojoj vrijednosti blokiran promet nepokretnosti, kakva konkretna rješenja su donijeta s tim u vezi, s kojim pravnim osnovom i kakvim obrazloženjima, a kamoli kolikom broju ruskih državljana su banke blokirale račune u bankama, niti sam u neposrednom saznanju kakva je trenutna situacija s tim u vezi - naveo je Ivanović.

Sličnu Inicijativu je predala politička grupacij Demokratski front, liji prestavnici takođe očekuju izjašnjenje Ustavnog suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:02