/ Foto: SAŠA MATIĆ
04/07/2022 u 21:10 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović obećao: Biće peleta za crnogorsko tržište

Dogovoreno je da se oformi radni tim predstavnika vlade i drugih nadležnih institucija i opštine kako bi se direktno pratila realizacija pomenutih projekata

Ministar ekonomije Goran Đurović sa saradnicima posjetio je danas Bijelo Polje i nakon razgovora sa gradonačelnikom Petrom Smolovićem i njegovim saradnicima posjetio Ski centar ,,Cmiljače'' koji je u fazi izgradnje. 

- Ova Vlada je riješena da više pažnje obrati sjeveru Crne Gore, gdje se krije jedan nevjerovatan potencijal, samo ga treba valorizovati. Neke stvari su započete i trenutno situacija koja je najgora i za opštinu i za državu, je ta što započeto nije završeno, kao što je Đalovića pećina i Ski centar Cmiljača. Želimo da nešto što je započeto bude i završeno, pa ću sve što su danas prezentovali i probleme sa kojima se suočava Bijelo Polje, prenijeti premijeru i Vladi Crne Gore, kako bi vidjeli koji model i način je najbrži i najbolji da bi završili započete kapitalne projekte, kako bi opština Bijelo Polje mogla da se razvija nesmetano.

Projekti Đalovića pećine i izgradnje ski centra Cmiljača u Bijelom Polju koštaće 45 miliona eura, a tokom razgovora je dogovoreno da se oformi radni tim predstavnika vlade i drugih nadležnih institucija i opštine kako bi se direktno pratila realizacija pomenutih projekata.

- Želimo da nešto što je započeto i završimo. Zato sam danas tu, da sa problemima sa kojima se suočava Bijelo Polje upoznam i premijera i ministre i da pronađemo neki model, najbrži način da završimo kapitalne projekte da bi se opština dalje razvijala- kazao je Đurović.

Smolović je ukazao i na problem zagađenja u Bijelom Polju, da se mora raditi  i na kvalitetnijoj putnoj strukturi, jer opština hiljadu kilometar puteva održava, što je veliki problem, da se obnovi i mehanizacija.

- Razgovarali smo i o problemu nabavke i cijena peleta. Mi nećemo ograničiti izvoz peleta, zato što mi proizvodimo 150 hiljada tona, a treba nam 20 hiljada tona. I mi bi na taj način un ištili te kompanije. Peleta će za crnogorsko tržište biti. Potpredsjednik Vlade Joković je imao sastanak sa proizvođačima, ide se ka tome da se definiše neka cijena za crnogrosko tzržište i ova koja je sada je daleko konkuretnija u odnosu na cijelu regiju. Proizvođači su obećali da će biti snabjevno crnogorsko tržište Mi inače imamo mehanizme da se stopira izvoz, a ako osjetimo da se obećanje peletara neće ispuniti i da će ovdje biti deficita, ja ću donijeti odluku da se zabrani izvoz. Naišli smo na razumijevanje i dobili obećanje da će ministarstvo i Vlada u čijem je fokusu ekspozea bio razvoj sjevera, učiniti sve ono da nam pomogne da zjaednički razvijemo sjever Crne Gore i Bijelo Polje - kazao je Smolović, dodajući da očekuje da vrlo brzo se krene i sa nastavkom radova na putu Gubavač-Bistrica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:31