/ ALEKSANDAR DAMAJNOVIć
09/09/2022 u 12:41 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: Northstar tražio raskid ugovor za gradnju hotela na Luštici

Kompanija Northstar dostavila je Vladi obavještenje o raskidu ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta na Luštici za gradnju hotela Ritz-Carlton, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović

Kompanija Northstar dostavila je Vladi obavještenje o raskidu ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta na Luštici za gradnju hotela Ritz-Carlton, saopštio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

On je na sjednici Vlade kazao da se radi o projektu gradnje hotela Ritz-Carlton od, u ovom trenutku, kuvajtske vladajuće familije, a u početku je to bilo drugačije.

Ugovor je potpisan prije 13 godina, a stupio je na snagu prije deset godina.

Damjanović je objasnio da je Ministarstvu finansija 22. jula dostavljen dopis kompanije Northstar kojim obavještavaju Vladu o raskidu ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta.

”Oni su negdje najavili da su se obraćali tokom prošle godine u više navrata bivšoj administraciji, koja ih nije udostojila sastanka kako bi razgovarali o problemima koji postoje u realizaciji projekta”, poručio je Damjanović.

On je kazao da su istog momenta napravili tim i konsultacije i u odgovoru od 12. avgusta pozvali predstavnike i vlasnike Northstar-a da se u direktnom dogovoru vidi šta su problemi i eventualno pokuša naći rješenje u korist interesa Crne Gore, turizma i investitora.

„Dobili smo odgovor 22. avgusta gdje oni pozivaju predstavnike Vlade da se van Crne Gore održe razgovori o tom problemu, i to u Parizu ili Londonu. Mi smo, novim dopisom od 29. avgusta, insistirali da se razgovori održe u Crnoj Gori, zemlji investicije“, rekao je Damjanović.

Predstavnici kompanije su ih 5. septembra ponovo pozvali da van Crne Gore razgovaraju o tom problemu.

„Mi smo ponovo napravili dopis gdje tražimo komunikaciju direktno sa investitorima, bez posrednika, i pozvali smo ih da dođu u Crnu Goru i direktno sa Vladom razgovaraju o problemu, da čujemo međusobne argumente”, naveo je Damjanović.

On je poručio da je crnogorska Vlada spremna da učini sve, štiteći u punom smislu interese države, da se u direktnoj komunikaciji otklone neke stvari i da se nađe model da se investicija realizuje transparentno.

"Krajnji rok je 23. septembar, a do tada očekujem direktnu komunikaciju Vlade i vlasnika. Ako pregovori ne uspiju, a ja se nadam da će uspjeti na dobrobit Crne Gore i investitora, mi ćemo naći način da kao Vlada zaštitimo naše interese, za razliku od svih drugih koji su 13 godina uzrokovali da do ovog postupka dođe”, poručio je Damjanović.

Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, poručio je da je cilj da se ta investicija, ako može, realizuje.

„Radi se o ogoromnoj investiciji za crnogorske prilike i mi ćemo pokušati da sve ono što su bili naslijeđeni problemi iz prethodnog perioda i neispunjene obaveze, da na neki način damo garancije da ćemo ih završiti“, zaključio je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 02:20