/ - SRDJAN BOLJEVIC
17/10/2023 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: Partije da ne pozivaju građane da krše zakon, odlaganje popisa koštalo bi nas milione

Ministar ističe da su pozvali EUROSTAT da posmatra sam proces, na šta su i odgovorili da nema potrebe, te tako pokazali povjerenje u crnogorske institucije

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže da pripreme za "Popis stanovništva, domaćinstva i stanova 2023“ ulaze u završnu fazu, te da Crna Gora nema luksuz da taj postupak odlaže. On je u izjavi za Adria televiziju rekao da će ispoštovati rokove za Nacrt budžeta za narednu godinu, kao i to da novu Vladu, ukoliko stupi na dužnost, očekuju stabilne javne finansije i puna kasa.

Damjanović ističe da je popis jedan od najozbiljnih zadataka koje je država imala ove godine, te da njegovom realizacijom Crna Gora odgovara kako unutrašnjim potrebama u smislu prikupljanja statističkih podataka za planiranje ozbiljnih politika, tako i međunarodnim obavezama.

- Svako eventualno odlaganje popisa iziskivalo bi dodatna sredstva, ponovo višemilionska. Crna Gora nema luksuz da se sa ovim stvarima igra. U odnosu na potrebe da popis bude nezavistan, transparentan i profesionalan, mogu reći da su pripreme u već dužem periodu obavljene kako treba i da se ušlo u finalnu fazu - dodaje on.

Ministar ističe da su pozvali EUROSTAT da posmatra sam proces, na šta su i odgovorili da nema potrebe, te tako pokazali povjerenje u crnogorske institucije. Smatra da je ovo dobra prilika za nezaposlene, jer im pruža mogućnost da zarade novac, te očekuje da će ovaj, kako je rekao, praznik demografije proteći u najboljem mogućem redu. Poruke da popis treba odložiti smatra isključivo političkim.

- Ja sam pozvao sve političke partije da budu konstruktivne. Sa predstavnicima Demokratske partije socijalista smo u dva navrata ovdje razgovarali. Dakle, sve sa aspekta i monitoringa i uključivanja u smislu da se ne krši zakon je prihvatljivo. Vi znate da je i 2003. i 2011. godine bilo nekih sličnih problema, ali nikome nije palo na pamet da bojkotuje popis. Apelujem da se građani ne pozivaju na kršenje zakona - navodi Damjanović.

Rok za utvđivanje Nacrta budžeta za narednu godinu koji treba biti dostavljen Vladi je kraj oktobra, a 15. novembar je krajnji rok za dostavljenje parlamentu. Damjanović kaže da će ispoštavati zakonom predviđene rokove.

- Rokovi se moraju poštovati. Nijesu oni slučajno postavljeni u sistemskom Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Prosto, i prvi i drugi rok daju prostora parlamentu da u jednoj ozbiljnoj, transparentnoj debati ima i vremena, i prostora i načina da Budžet koji Vlada predloži bude definisan i usvojen do kraja tekuće godine - pojašnjava on.

Damjanović kaže da se u ministarstvu na čijem je čelu radilo domaćinski, te da buduću Vladu očekuje puna kasa, najmanje zaduženje u istoriji Crne Gore, uvećane plate i penzije, ali i završene sve krupne i ključne obaveze. Od nove Vlade, ukoliko stupi na dužnost, očekuje da nastavi da se odgovorno ponaša prema državnom novcu, što će građani znati da cijene.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:42