Predrag Drecun / - SRđAN BOLJEVIć
24/03/2024 u 19:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Drecun: IRF će ubuduće birati projekte koji donose profit, a ne gubitke

Novoizabrani predsjednik Borda direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Predrag Drecun najavio je da će insistirati da ta institucija podržava investicije koje će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i razvoja ekonomije, a ne stvaranja gubitaka.

Jedan od njegovih prioriteta je, kaže, i transformacija IRF-a u razvojnu banku.

Investiciono-razvojni fond ubuduće će, izjavio je Drecun za Gradski RTV, pažljivo birati koje će projekte finansirati, kako bi oni doveli do razvoja, a ne gubitka.

- Zato treba biti jako oprezan, birati one ideje koje imaju šansu na uspjeh. Dobro se obezbijediti od svih rizika koje prate takve ideje, ali i pojačati ulogu države u podršci takvim idejama. Atribut razvojni znači prvenstveno podrška malim i srednjim preduzećima - rekao je on.

IRF treba da podstakne razvoj malih preduzeća koja su prepoznata kao nedostajuća karika za oporavak privrede.

- Više malih nego srednjih preduzeća, jer srednja mogu traže sredstva i na drugim adresama, ali interes države je prvenstveno da se smanji stopa nezaposlenosti, a ona se može smanjiti kroz podršku onim preduzećima koja nemaju novca da uđu u biznis ideju, ali zato imaju dobru ideju - ističe Drecun.

Drecun je podsjetio na odluku Vlade da se IRF transformiše u razvojnu banku i najavio da će to biti jedan od prioriteta.

- To je jedna kapitalno važna odluka za državu, strateški veoma bitna jer je Crna Gora jedina država u regionu koja nema svoju banku i potrebno je da ima takvu banku - kazao je on.

Kako je dodao, privatni bankari imaju samo jedan motiv - profit, a država je tu da tom bankom, zajedno sa Centralnom, utiče da dođe do snižavanja kamatnih stopa.

U fokusu nove uprave IRF-a, dodaje, treba da budu poljoprivreda i energetski sektor.

On je podsjetio da je Crna Gora prije 130, 140 godina imala oko milion grla stoke, a danas oko 300.000.

Ukoliko Crna Gora završi gradnju auto-puta, poveže se sa susjedima i razvije energetiku i poljoprivredu, imaće stabilnu osnovu za ekonomski razvoj, zaključio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:43