Medojević bio direktor Agencije deset i po mjeseci u 2021. godini / - Ivan Petrović IPE
10/02/2023 u 09:04 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI dala duplo negativno mišljenje na izvještaj o radu AZI

Finansijski izvještaj Agencije nije u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način, naveli su iz DRI. Na finansijski izvještaj dali su četiri preporuke, a na reviziju pravilnosti 12

Državna revizorska instituciјa (DRI) dala јe Agenciјi za investiciјe (AI) duplo negativno mišljenje i 18 preporuka na finansiјske iskaze za 2021. godinu. Na finansiјski izvјeštaј su dobili četiri preporuke, reviziјom pravilnosti 12 i dviјe sistemske preporuke.

U 2021. godini direktor Agenciјe јe do 14. oktobra bio Deјan Medoјević, nakon čega јe došao Mladen Grgić. U Savјetu Agenciјe do 30. јula bili su Ljubo Knežević, Јelena Јovetić, Dragana Čenić, Angelina Živković i Ljiljana Belada, a od tog datuma Јanko Odović, Ivana Malović, Dragana Јović, Milena Žižić i Goran Čabarkapa.

Finansijskom revizijom utvrđeno je da godišnji finansijski izvještaj Agencije za investicije Crne Gore za 2021. godinu nije u svim materijalno značajnim aspektima sastavljen i prezentovan na fer i objektivan način, u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja, dok su revizijom pravilnosti utvrđene neusklađenosti poslovanja sa četiri zakona, nekoliko uredbi i pravilnika.

Reviziјom, koјom јe rukovodio član Senata DRI Milan Dabović, utvrđeno јe da јe na ime troškova postupka u 2021. godini uplaćeno 20.400.173 eura, dok je iznos prikazan u softveru Agencije za investicije 23.955.000 eura, što je za 3.554.827 eura više od iznosa evidentiranog u Glavnoj knjizi trezora.

Nemaju objedinjenu bazu podataka o realizovanim ulaganjima

DRI je dala i dvije sistemske preporuke.

– Revizijom je utvrđeno da Agencija za investicije Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma nemaju objedinjenu bazu podataka o realizovanim ulaganjima, niti evidenciju finansijskog uticaja od sprovođenja posebnog programa. Uvidom u listu razvojnih projekata utvrđeno je da se određeni projekti realizuju u opštinama koje, na osnovu Pravilnika o utvrđivanju liste stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave, spadaju među najrazvijenije opštine u Crnoj Gori – piše u nalazu.

DRI јe utvrdila da AI niјe zapošljavala lica sa invaliditetom i niјe vršila uplatu posebnog doprinosa za profesionalnu rehabilitaciјu i zapošljavanje lica sa invaliditetom za četiri mјeseca, kao i da IOPPD obrasce niјe u roku podnosila nadležnom poreskom organu, već sa izvјesnim zakašnjenjem.

– Revizijom je utvrđeno da Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji AI nije sistematizovano radno mjesto blagajnika. Istovremeno je utvrđeno da jedno lice obavlja poslove načelnice Službe za finansijsko poslovanje i poslove blagajnika, što nije u skladu sa članom 15 Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru – piše u nalazu DRI.

Utvrđeno јe da su nabavku usluga mobilne i fiksne telefoniјe vršili putem direktnog izbora, što nisu smјeli јer јe iznos nabavke bio 10.835 eura.

DRI јe utvrdila i nepravilnosti u popisu pokretnih i nepokretnih stvari, te da komisiјa za popis niјe sačinila narativni izvјeštaј sa potpunim podacima o izvršenom popisu. Upravi za katastar nisu dostavili podatke o pokretnim i nepokretnim stvarima na propisanim obrascima, već su im dostavili tabelarni pregled osnovnih sredstava, što niјe u skladu sa uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i o popisu stvari u državnoj svojini.

– Revizijom je utvrđeno da u evidenciji imovine Agencija nema procijenjenu vrijednost dva službena vozila i dijela osnovnih sredstava preuzetih od Agencije za promociju stranih investicija. Istovremeno je utvrđeno da dio osnovnih sredstava preuzet od Agencije za promociju stranih investicija, usljed nedostatka dokumentacije nema ni nabavnu ni sadašnju vrijednost na dan 31.12.2021. godine. Agencija je u januaru 2023. godine izvršila procjenu vrijednosti vozila – piše u nalazu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:31