Protest radnika Radoja Dakica / FOTO: IVAN PETROVIC-IPE
11/04/2024 u 14:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Država ima rok od tri mjeseca da obezbijedi izvršenje presuda u korist bivših radnika "Radoja Dakića“

Evropski sud za ljudska prava utvrdio je da je Crna Gora dužna da u roku od tri mjeseca obezbijedi izvršenje domaćih odluka donijetih u korist bivših radnika podgoričke fabrike "Radoje Dakić".

To je saopšteno iz Kancelarije zastupnika Crne Gore pred tim sudom.

- Evropski sud je zauzeo stav da u konkretnim predmetima nadležni organi nijesu uložili sve neophodne napore da obezbijede potpuno i pravovremeno izvršenje odluka donijetih u korist podnosilaca predstavki na nacionalnom nivou, navedeno je u saopštenju, prenosi agencija Mina.

Oni su objasnili da je Evropski sud za ljudska prava danas objavio tri presude po predstavkama bivših radnika „Radoja Dakića“, koji su se žalili na neizvršenje domaćih odluka donijetih u njihovu korist.

Iz Kancelarije su precizirali da su objavljene presude u predmetima Dedić i drugi protiv Crne Gore, Adrović i drugi protiv Crne Gore i Bešović i drugi protiv Crne Gore, u kojima je odlučeno po predstavkama bivših radnika „Radoja Dakića“ u stečaju.

- Evropski sud je predstavke proglasio prihvatljivim, osim za četiri podnosioca u predmetu Bešović i drugi protiv Crne Gore, i utvrdio povredu člana 6 stav 1 Konvencije (pravo na pravično suđenje) i člana 1 Protokola 1 uz Konvenciju (zaštita imovine) zbog neizvršenja domaćih odluka donijetih u korist podnosilaca predstavki, a protiv privrednog društva, navedeno je u saopštenju.

Nevladino udruženje "Radoje Dakić": Od pravosnažnosti presuda bivši radnici nisu dobili ni cent

Sud je utvrdio da je tužena država dužna da, koristeći adekvatna sredstva, u roku od tri mjeseca obezbijedi izvršenje navedenih domaćih odluka.

Evropski sud je odbio zahtjeve podnosilaca predstavki za pravično zadovoljenje na ime naknade nematerijalne štete, imajući u vidu da je Ustavni sud Crne Gore u odlukama iz 2019. godine utvrdio povredu prava na pravično suđenje podnosilaca predstavki i dosudio po dvije hiljade eura svakom ponaosob.

Naknadu čekaju 723 bivša radnika „Radoja Dakića”: Država će morati da isplati preko milion eura odštete

Iz Kancelarije su kazali da su predmetne presude, koje su donošenjem postale pravosnažne, dostupne na veb stranici Evropskog suda na engleskom jeziku.

Nakon prevoda one će biti objavljene i na veb stranici Kancelarije zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava (https://www.gov.me/kzcg).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:42