Đurović / - FLICKR GOV.ME
03/07/2023 u 14:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Ponovno otvaranje kineskih granica šansa za oporavak crnogorskog turizma

Učinićemo sve što je u našoj moći da pojačamo promociju Crne Gore u Kini i privučemo još više posjetilaca. Nadamo se da će ova ponovna povezanost donijeti brojne benefite i uspostaviti još snažnije veze između naše dvije zemlje, istakao je Đurović

Ponovno otvaranje granica Kine za turistička putovanja zasigurno će imati značajan uticaj na Crnu Goru, posebno imajući u vidu da su kineski turisti bili među najbrojnijim gostima prije pandemije. To je u razgovoru za China Media Group poručio ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Kina je, nakon trogodišnjeg zatvaranja zbog pandemije korona virusa, ponovo otvorila svoje granice za strane turiste i obnovila izdavanje svih viza. Takođe, kineski građani ponovo mogu da putuju u inostranstvu turistički. Sve to, smatra Đurović, doprinijeći oporavku turizma u Crnoj Gori, a ujedno i ojačati saradnju dvije zemlje, prenosi CRI.

Ostvareno 16.138 noćenja

- Očekuje se da će ova promjena doprinijeti oporavku turizma u Crnoj Gori i privući ponovno značajan broj kineskih posjetilaca. To će donijeti ekonomsku korist i podršku lokalnim turističkim industrijama, kao i promovisati međukulturalnu razmjenu i saradnju između Kine i Crne Gore, rekao je Đurović.

Kako kaže, veoma je zadovoljan što će Crna Gora ponovno biti na mapi putovanja, posebno za kineske turiste.

- Učinićemo sve što je u našoj moći da pojačamo promociju Crne Gore u Kini i privučemo još više posjetilaca. Nadamo se da će ova ponovna povezanost donijeti brojne benefite i uspostaviti još snažnije veze između naše dvije zemlje, istakao je Đurović.

A da su kineski turisti raspoloženi da dolaze u Crnu Goru, pokazuju i brojke. Prema podacima koje nam je predočio Đurović, zaključno sa aprilom, u Crnoj Gori je boravilo 8,276 turista iz Kine.

- To predstavlja značajan rast od čak 400 odsto u odnosu na prethodnu godinu, te ostvarenje od 78 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ovaj porast broja gostiju iz Kine pruža pozitivne pokazatelje za turističku industriju Crne Gore. Takođe, tokom tog perioda ostvareno je ukupno 16,138 noćenja, što predstavlja rast od 350 odsto u odnosu na 2022. godinu i 20 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ovi podaci ukazuju na sve veći interes turista iz Kine za posjetu Crnoj Gori, pojasnio je Đurović.

Saradnja sa Kinom

Prema riječima Đurovića, Kina je jedna od vodećih svjetskih sila i njihova zainteresovanost za saradnju sa Crnom Gorom je izuzetno ohrabrujuća.

- Saradnja između Kine i Crne Gore, osim turizma, mogu obuhvatiti investicije, ekonomiju, digitalnu ekonomiju, zelenu energiju, mala i srednja preduzeća, drvnu industriju i eksploataciju uglja. Takođe, primjetno je da su postojali konkretni projekti i inicijative u ovim oblastima, kao što su osnivanje Radne grupe za investicionu i ekonomsku saradnju, promovisanje investicione saradnje u oblasti zelene energije i digitalne ekonomije, kao i interesovanje kompanija za saradnju u drvnoj industriji i eksploataciji uglja, kazao je Đurović upitan o mogućim oblicima saradnje između dvije zemlje.

Prema evidenciji Centralnog registra privrednih subjekata u Crnoj Gori, trenutno posluje oko 170 kineskih kompanija u različitim sektorima, istakao je Đurović.

- Sa zadovoljstvom možemo dodati da se očekuje povećanje robne razmjene između Kine i Crne Gore, posebno kada je u pitanju izvoz hrane i vina. Osim toga, jedan od važnih projekata koji je u toku je izgradnja bulevara Jaz Tivat, što će unaprijediti infrastrukturu i olakšati kretanje u tom regionu, naveo je Đurović.

Kada je u pitanju izgradnja auto-puta, te potencijalna saradnja sa Kinom, Đurović kaže da će Vlada razmotriti sve mogućnosti za nastavak gradnje auto-puta, uključujući i partnerstvo s Kinom.

- Poziv će biti otvoren za sve kompanije, a izbor će biti napravljen na temelju najbolje ponude. Cilj Vlade je da se gradnja završi što prije kako bi se unaprijedila infrastruktura i olakšao promet. Takođe, Vlada će pažljivo procijeniti sve aspekte prije donošenja konačne odluke, ističe Đurović.

A govoreći o uslovima koji bi bili prihvatljivi crnogorskoj strani, Đurović kaže da oni zahtijevaju analizu više modela kako bi se došlo do najbolje ponude.

Kada je u pitanju nastavak saradnje izgradnje auto-puta u Crnoj Gori, uslovi koji bi bili prihvatljivi crnogorskoj strani pažljivo će se razmatrati. Odluka o tim uslovima često zahtijeva analizu više modela kako bi se utvrdilo koji je najbolji za interese građana, države i ostalih relevantnih faktora.

- Vlada Crne Gore će na kraju donijeti odluku koja će voditi ka najoptimalnijem i najkorisnijem rezultatu za sve uključene strane. Važno je da se ova odluka donese pažljivo i uzimajući u obzir sve relevantne faktore kako bi se obezbijedila dugoročna održivost za zemlju, njene građane kao i posjetioce, ističe ministar ekonomskog razvoja.

Auto-put opravdano nosi naziv “projekat vijeka”

Na kraju, Đurović kaže da naziv “projekat vijeka” kako zovu auto-put, zaista jeste opravdao svoj naziv.

- Projekat izgradnje auto-puta zaista ima nemjerljiv značaj za turizam i sve faktore. Otvaranjem auto-puta, mnogi potencijali su se aktivirali, posebno u pogledu povezivanja sa Beogradom i zemljama u regionu. Kada se auto-put napokon spoji, očekuje se da će znatno olakšati putovanja i doprinijeti ekonomskom razvoju. Stoga, moguće je smatrati ga projekatom vijeka, s obzirom na njegov pozitivan uticaj na različite aspekte društva, zaključio je ministar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:54