/ - FOTO: CAR GIRL, UNSPLASH - EURO
15/11/2023 u 08:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ekonomija eurozone blago pala u trećem tromjesečju

Ekonomska aktivnost u eurozoni smanjena je u trećem tromjesečju 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porasla 0,2 odsto, pokazuju Eurostatovi sezonski i kalendarski prilagođeni podaci

Ekonomija eurozone blago je pala u trećem tromjesečju, prvi put u gotovo tri godine, potvrdio je Eurostat u utorak, blago poboljšavši procjenu za Evropsku uniju (EU), koja sada pokazuje stagnaciju aktivnosti.

Ekonomska aktivnost u eurozoni smanjena je u trećem tromjesečju 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je porasla 0,2 odsto, pokazuju Eurostatovi sezonski i kalendarski prilagođeni podaci.

Zona primjene zajedničke evropske valute zabilježila je tako pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) prvi put od kraja 2020, prenosi Hina.

U EU, aktivnost se zadržala na nivou perioda od aprila do juna, pokazuju novi proračuni. Procjena na kraju oktobra pokazivala je pad od 0,1 odsto. U drugom tromjesečju, BDP Unije porastao je takođe 0,2 odsto.

Na godišnjem nivou, BDP je u trećem tromjesečju na oba područja porastao 0,1 odsto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja oktobra.

U drugom tromjesečju povećan je 0,5 odsto u eurozoni i 0,4 odsto u EU.

Među 13 zemalja čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći pad ekonomske aktivnosti u trećem tromjesečju, u odnosu na prethodna tri mjeseca, zabilježila je Irska, 1,8 odsto.

Slijede Finska i Austrija s padom BDP-a na tromjesečnom nivou 0,9 odsto, odnosno 0,6 odsto.

Najveći rast aktivnosti zabilježen je u Poljskoj, 1,4 odsto. Slijede Kipar i Mađarska, gdje je porasla 1,1 odsto odnosno 0,9 odsto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku, Hrvatsku, Luksemburg i Maltu.

Rast BDP-a na godišnjem nivou zabilježilo je u trećem tromjesečju samo devet zemalja.

Najsnažnije je porastao na Kipru i u Rumuniji, 2,2 odsto, odnosno 2,1 odsto. Blizu su i Portugalija i Španija, sa stopama rasta od 1,9 odnosno 1,8 odsto.

Stopu rasta višu od jedan odsto zabilježile su Bugarska i Belgija, od 1,7 odnosno 1,5 odsto.

Najsnažnije je i na godišnjem nivou pao irski BDP, 4,7 odsto.

Slijedi Estonija s padom od 2,5 odsto, te Austrija s padom od 1,2 odsto.

Poslodavci su u periodu od jula do septembra blago pojačali tempo zapošljavanja u odnosu na prethodna tri mjeseca, uz stopu rasta od 0,3 odsto u eurozoni i od 0,2 odsto u EU, izračunali su statističari.

U proljećnom tromjesečju, broj zaposlenih je porastao na oba područja 0,1 odsto.

Na godišnjem nivou, broj zaposlenih uvećan je u trećem tromjesečju 1,4 odsto u eurozoni i 1,3 odsto u EU, gotovo kao i u prethodna tri mjeseca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:56