/ - FOTO: RTVHN
09/02/2023 u 19:12 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Građanima Herceg Novog i Tivta besplatan prevoz trajektom do dodjele koncesije?

Predsjednik odbora direktora Morskog dobra, Blažo Rađenović priča za RTHN da će građani Tivta i Herceg Novog biti povlašćeni pri kupovini karata

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici stavila je van snage zaključak iz 2019. godine kojim je kompaniji „Pomorski saobraćaj” omogućeno da aneksima produžava prije četiri godine istekli ugovor sa Morskim dobrom o zakupu pristaništa u Kamenarima i Lepetanima, podsjeća portal RTVHN.

Ujedno, Vlada je usvojila i predlog kojim je Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kao nadležni organ, zadužena da pokrene postupak za dodjelu koncesije obavljanja trajektnog saobraćaja.

Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović kazao je da Uprava za pomorsku sigurnost ima 45 dana da pripremi koncesiju.

– Do tada, 45 dana može da ostane ovakav status, ako Pomorski saobraćaj bude želio, ako ne, nikakav problem, jer već je spremna alternativa. Ne dalje od 45 dana Morsko dobro mora da preuzme upravljanje linijom Kamenari – Lepetane, ukoliko se to ne dogodi ranije, do završetka procesa koncesije, koji skladno zakonu, može dobiti bilo ko – kazao je on.

Abazović je naveo da postoji privatna kompanija koja je voljna da besplatno ustupi korišćenje plovila, kako bi trajektna linija funkcionisala u prelaznom periodu.

– Moguće da ćemo doći do situacije otežanog saobraćaja, to ne treba isključiti kao mogućnost. Međutim, dok ne bude ustanovljena linija, a očekujem da dođu trajekti sa strane, koje ćemo možda i kupiti, jer to je najunosniji posao, prelaz će biti besplatan, da bi svim građanima omogućili da ovu tranziciju prevaziđemo na najbolji mogući način. Gordijev čvor mora da se presječe – poručio je Abazović.

Kompanija „Pomorski saobraćaj“ ne može da radi van zakona Crne Gore, niti da za pristaništa koje plaća 200 hiljada eura da drži liniju koja donosi nekoliko miliona eura, izirčit je premijer Abazović. 

Predsjednik odbora direktora Morskog dobra, Blažo Rađenović priča za RTHN da će građani Tivta i Herceg Novog biti povlašćeni pri kupovini karata, a benefite imaće i obje lokalne uprave kroz investicije ili direktnim uplatama u budžet.

– Imaćemo određena oslobađanja od naplate, što nije bio slučaj u prethodnom periodu, kao što je bilo sa jedinicom vatrogasne službe. Naravno, kola hitne pomoći, policije, svi organi koji treba da izađu građanima u susret, ali i studenti, đaci i prevashodno osobe sa invaliditetom na toj trajektnoj linji imaće posebne povlastice – poručio je on.

Rađenović ističe da je Morsko dobro likvidno i operativno da preuzme liniju i podsjeća da su još prošle godine od Vlade tražili da zaključak iz 2019. stavi van snage. On je potvrdio da postoji kompanija koja će ustupiti trajekte.

– Određena privredna društva su spremna čak da besplatno ustupe plovila potrebna na ovoj liniji. Dakle, mi smo potpuno spremni da u punom kapacitetu preuzmemo ovaj posao do kraja, naravno, dok se ne raspišu javne nabavke i zakonom propisani način ne nabave nova plovila – navodi on.

Glavni cilj, kako je kazao, je da se trajektna linija stavi u legalne tokove, da se raspiše koncesija i po zakonu izabere najpovoljniji ponuđač, gdje priliku svakako ima i Pomorski saobraćaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:33