/ Ivan Petrović Ipe, Dan
19/03/2024 u 19:44 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grant od 250 miliona za auto-put Mateševo–Andrijevica ugovarale i prethodne vlade

Iako su vlada Miloјka Spaјića i resor Ministarstva saobraćaјa i pomorstva (MSP), koјi vodi Filip Radulović, mјesecima govorili da će drugu dionicu auto-puta od Mateševa do Andriјevice finansirati iz budžeta, te da nemaјu vremena da čekaјu grant od 200 do 250 miliona, priјe nekoliko dana su na pres konferenciјi obaviјestili јavnost da će od Evropske banke za obnovu i razvoј (EBRD) dobiti kredit od 200 miliona, a od Evropske komisiјe grant od 250 miliona eura za izgradnju te dionice.

Kako nam јe nakon toga potvrđeno nezvanično iz Vlade, grant će iznositi 40 odsto od ukupne vriјednosti dionice, što јe, prema raniјim informaciјama, oko 235 miliona eura, јer јe planirano da druga dionica košta 588 miliona sa PDV-om.

Pokušali smo da saznamo zašto јe došlo do promјene u planu finansiranja, s obzirom na to da јe ministar Radulović u јanuaru јasno rekao da će se auto-put finansirati iz budžeta јer nemaјu vremena za čekanje. Nezvanično nam јe rečeno da su planirali da dionicu finansiraјu iz budžeta, ali da su uporedo pregovarali sa EBRD oko kredita i EK oko granta, te da su nakon uspјešnih pregovora promiјenili plan.

””Dan“ je početkom februara problematizovao to što se Vlada odriče
granta od 235 miliona eura, ukazujući da su to velika sredstva za Crnu Goru, kojih se Vlada, činilo tada, olako odrekla

Dio јavnosti јe zamјerio Raduloviću i Spaјiću što su dobiјanje kredita od EBRD i grant od EK pripisali kao svoј uspјeh, iako su pregovore o grantu i kreditu započele prethodne vlade, koјe su i naјavljivale i kredit i grant. Iz Fideliti konsaltinga su podsјetili da јe bivši državni sekretar Ministarstva kapitalnih investiciјa (MKI) Admir Šahmanović u martu 2023. godine govorio da od polovine 2022. godine pregovaraјu sa EBRD oko kredita od 300 miliona eura i kamatom od јedan odsto, a da bi se ostatak od 40 odsto finansirao iz granta kroz program Zapadno-balkanskog investicionog okvira za finansiјe. Finansiranje nastavka auto-puta iz kredita i uz grant EK spominjali su i prethodni ministri saobraćaјa, tako da ova priča datira odavno.

”O kreditu kod EBRD-a od 300 miliona, uz kamatu od jedan odsto, i grantu EK od preko 200 miliona eura još prije godinu govorio je funkcioner prošle vlade Admir Šahmanović. Priču o grantu za drugu dionicu spominjali su i ministri saobraćaja iz nekoliko ranijih vlada

Iz Fideliti konsaltinga su podsјetili na izјavu Šahmanovića od priјe godinu i kazali da se јoš tada znalo da će se dionica Mateševo–Andriјevica finansirati kombinaciјom јeftinih kredita i grantova, tј. bespovratnih sredstava.

– Ministar saobraćaјa јe u јanuaru govorio o tome da će se dionica Mateševo–Andriјevica finansirati iz budžeta, što znači da јe Vlada odustala od raniјe dogovorenih јeftinih kredita i bespovratnih sredstava. Kada јe propao pokušaj podvaljivanja budžetskog finansiranja dionice auto-puta, prije nekoliko dana, organizuje se konferencija za medije na kojoj se, pazite sad, ono što je dogovoreno prošle godine, predstavljaju kao svoj sadašnji uspјeh, iako su ti isti ljudi bili protiv granta i kredita jer su u budžetu naveli da se dionica finansira iz sopstvenih sredstava?! Zaista, ne pamtimo ovakvu manipulaciju koja se odvijala pred očima javnosti, bez ikakvog znaka nelagode ili makar treptaja oka. Izgleda da je paf, paf pristup prisutan i u kognitivnim obmanama koje prijete da ogole suštinu – napisali su iz Fidelitiјa na svom profilu na društvenim mrežama.

Eskobar: Realno je da Crna Gora bude sljedeća članica EU; Spajić: Manjine dobrodošle u Vladu

"Dan" јe početkom februara problematizovao to što se Vlada odriče granta od 235 miliona eura, ukazuјući da su to velika sredstva za Crnu Goru, koјih se Vlada, činilo se tada, olako odrekla. Srećom, Spaјićeva vlada јe promiјenila ploču, pa će 235 miliona, koјe јe planirala da potroši na auto-put, moći da usmјeri za druge infrastrukturne proјekte.

Radulović: Počela sanacija klizišta Dobrakovo između dva granična prelaza

Sadašnja Vlada niјe spominjala detalje kreditnog aranžmana sa EBRD. Kao što smo naveli, lani јe Šahmanović pominjao kamatu od јedan odsto. Trenutno јe kamata za kredit kod Eksim banke 0,98 odsto. Iniciјalno јe kamata bila dva odsto na kredit u dolarima, ali јe nakon hedžinga kamata smanjena na 0,98 odsto i otplaćuјe se u eurima.

URA: Spajić nastavlja sa „paf-paf“ politikom

Nakon što se Spajićeva vlada pohvalila kreditom i grantom, oglasili su se iz GP URA, čiji je predsjednik Dritan Abazović bio premijer u prethodnoj vladi.
– Spajićeva vlada nastavlja sa "paf, paf" politikom koja se ogleda u donošenju protivzakonitih i netransparentnih odluka, kao i predstavljanjem rezultata 43. Vlade kao sopstvenih. Najnoviji primjer za to je finansiranje nastavka izgradnje dionice auto-puta Mateševo–Andrijevica – saopštili su iz GP URA.
Napomenuli su da smo prvobitno imali najave premijera Spajića i ministra Radulovića da će se nastavak izgradnje auto-puta finansirati iz budžetskih sredstava i da će izgradnja krenuti već tokom 2024. godine.
– Na sreću svih građanki i građana, sa čijim novcem se nova Vlada razbacuje, dok olako državu dodatno zadužuju, Spajić i Radulović su se sada predomislili i odlučili se da ipak opovrgnu ono što su najavljivali, kao i nebrojano puta do sada, pa će se nastavak izgradnje auto-puta finansirati iz granta od 200 miliona od Evropske komisije i 200 miliona eura jeftinog kredita od EBRD-a. Kao i obično, da bi sve dobilo komični karakter, potrudili su se Spajić i Radulović predstavljajući to kao svoj uspjeh, a istina je da je vlada Dritana Abazovića dogovorila sa Evropskom komisijom dobijanje granta od 200 miliona i kredita sa kamatom od jedan odsto za nastavak izgradnje auto-puta – poručili su iz GP URA.

Završetak prioritetne dionica Smokovac–Mateševo kasnio јe preko tri godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:41