Ibrahimović na potpisivanju sporazuma / - FOTO: MKI
04/02/2023 u 08:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ibrahimović: Aviolinija sa Azerbejdžanom da bude otvorena tokom cijele godine

Sagovornici su se složili da je izgradnja turističkog kompleksa Porto Novi, što je prema riječima ministra Nabiyeva najveća investicija u turizmu koju je Azerbejdžan realizovao u svijetu, značajan korak u jačanju ekonomskih odnosa dvije države

Potpisivanjem sporazuma o vazdušnom saobraćaju Crna Gora i Republika Azerbejdžan stvaraju osnovu za jačanje bilateralnih odnosa, ali i za snaženje ekonomske saradnje, zaključak je nakon susreta potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija Ervina Ibrahimovića i njegovog kolege ministra saobraćaja i digitalnog razvoja u Vladi Republike Azerbejdžan Rashad Nabiyeva.

Sporazum predstavlja važan korak ka otvaranju novih tržišta i prilika za lakšu dostupnost Crne Gore turistima kako iz Azerbejdžana, tako i iz ostalih zemljama ovog regiona.

“Geopolitička dešavanja i promjene, upućuju nas na potrebu otvaranja novih tržišta, smatram da ovaj sporazum predstavlja dodatni impuls turističkoj privredi Crne Gore. Podsjećam da je naša država sporazume o saradnji u vazdušnom saobraćaju sa zemljama azijskog kontinenta do sada potpisala sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Katarom, parafiran je sporazum sa Kuvajtom, a očekuje se i početak pregovora sa Gruzijom. Naš zadatak je da Crnu Goru učinimo dostupnom za turiste sa azijskog tržišta, ali i da jačamo bilateralne i ekonomske odnose sa ovim zemljama”, poručio je Ibrahimović tokom susreta.

Kako je naglasio ministar Nabiyev, namjera azerbejdžanske Vlade je da aerodrom u Baku bude kvalitetno povezan sa svim susjednim zemljama i da služi kao tranzitna zona. Prvi direktni letovi između Crne Gore i Azerbejdžana realizovani su u 2019. godini, tokom ljetnje turističke sezone i zabilježena je veća posjeta turista iz Azerbejdžana i susjednih zemalja našoj državi.

Ibrahimović je naglasio da se potpisivanjem sporazuma stvaraju pretpostavke za otvaranje direktne linije tokom čitave godine čime bi se omogućila bolja konekcija kako za turiste tako i za privredne zajednice dvije države.

Sagovornici su se složili da je izgradnja turističkog kompleksa Porto Novi, što je prema riječima ministra Nabiyeva najveća investicija u turizmu koju je Azerbejdžan realizovao u svijetu, značajan korak u jačanju ekonomskih odnosa dvije države.

Nabiyev je dodao da građevinske kompanije iz Azerbejdžana već uspješno posluju na Balkanu i da postoji interesovanje za projekte koje naša država namjerava da realizuje u budućem periodu. Istakao je takođe da Azerbejdžan ubrzano radi na poboljšanju kvaliteta saobraćajne infrastrukture u zemlji, sa posebnim akcentom na razvoju vazdušnih luka i željezničkog saobraćaja.

Ibrahimović je predstavio kapitalne projekte koje Crna Gora trenutno realizuje i koji su planirani u narednom periodu, a koji mogu biti interesantni za strana ulaganja, na prvom mjestu nastavak realizacije narednih dionica auto-puta Bar-Boljare i nastavak modernizacije željezničke pruge Bar –Boljare.

Osim toga, predstavio je i razvojne potencijale Luke Bar, ali i sjeverne regije Crne Gore, gdje se izgradnjom žičara i značajnim ulaganjima u ski centre otvaraju mogućnosti za izgradnju hotelskih kompleksa.

“Potencijali sjevera Crne Gore nijesu valorizovani u punom kapacitetu i naša namjera je da razvijamo najprije turističku privredu, ali i povezane privredne grane, kao što su na primjer proizvodnja organske i halal hrane. Crna Gora jeste turistička destinacija i naši napori će biti usmjereni na privlačenje stranog kapitala, sa fokusom na razvojne projekte na sjeveru države”, istakao je Ibrahimović.

On se takođe sastao sa predstavnicima azerbejdžanske avio-kompanije Azal, koja je u fazi transformacije i modernizacije flote sa ciljem da postane lider u ovoj oblasti u zemljama regiona.

U tom smislu strategijom razvoja do 2030. godine predviđeno je otvaranje linija ka destinacijama kako prema zemljama EU tako i prema Aziji, to jest stvaranje transfer zone za zemlje EU i azijskog regiona naglašeno je tokom susreta.

Linija između Crne Gore i Azerbejdžana koja se realizuje tokom ljetne sezone bila je veoma uspješna, složili su se sagovornici i treba stvarati uslove za otvaranje redovne linije tokom čitave godine.

Ministar kapitalnih investicija je takođe inicirao mogućnost saradnje AZAL-a sa Air Montenegro na realizaciji ove direktne linije, o čemu će svakako detaljnije razgovarati predstavnici menadžmenta dvije kompanije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:25