- Обилазак изградње аутопута / - Фото: Срђан Бољевић
16/06/2022 u 10:04 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Индијци изградили аутопут за пет дана, наш ни послије седам година није завршен

Индија је за мање од пет дана изградила 75 километара аутопута и тиме оборила Гинисов рекорд. Претходно је у фебруару 2019. године у Катару изграђено 25.275 километара аутопута за десет дана. У Црној Гори ни за седам година није завршен аутопут од 42 километра

Док се у свијету утркују за Гиниса ко ће прије да заврши аутопут, у Црној Гори га још нема, а приоритетна дионица од Смоковца до Матешева гради се већ седам година.

Последњи примјер је Индија, која је за мање од пет дана изградила 75 километара аутопута и тиме оборила Гинисов рекорд. Претходно је у фебруару 2019. године у Катару изграђено 25.275 километара аутопута за десет дана. У Црној Гори ни за седам година није завршен аутопут од 42 километра. Иако се терен на коме је грађена дионица Смоковац – Матешево не може поредити ни са аутопутем у Индији ни у Катару, седам година за изградњу 42 километра је превише.

Бугари су 39 година градили 360 километара аутопута. Ко зна, можда Црна Гора хоће тај рекорд да обори са аутопутем Бар – Бољаре. Како је кренуло са приоритетном дионицом, све је могуће.

Грађевински радови на приоритетној дионици, по тврдњама надлежних државних органа, готово су комплет завршени, али аутопут још није отворен. Додуше, тако је било и у новембру, од када се чека технички пријем и зелено свјетло за отварање приоритетне дионице дуге 42 километра.

Дионица Смоковац – Увач – Матешево почела је да се гради 11. маја 2015. године, а рок изградње је био четири године. Прво је рок продужен до 30. септембра 2020. године, а потом и до 30. новембра 2021. године. Данас, пут још није пуштен у саобраћај.

Тужилаштво није провјеравало како је потрошена милијарда

Миловац је казао да не охрабруjе ни чињеница да jе за неких седам година потрошено близу милиjарду еура на овом проjекту, а да се надлежно тужилаштво ниjе озбиљниjе бавило финансиjским аспектом овог посла.

– Толика количина новца ствара огроман простор за корупциjу и кршење закона коjи могу имати несагледиве посљедице по сам проjекат и квалитет изведених радова. У том смислу ниjе била охрабруjућа порука Кривокапићеве владе да jе потребно прво завршити аутопут, а након тога испитивати да ли jе било корупциjе – навео је он.

Од 2015. године промијениле су се три Владе, а за аутопут су била задужена четири министра.

Директор Истраживачког центра МАНС-а Дејан Миловац оцијенио је за "Дан" да ни након неколико одлагања коначног рока завршетка грађевинских радова на аутопуту и више спекулациjа о коначном завршетку техничког приjема радова, грађани ни након готово седам година од почетка изградње приоритетне дионице Смоковац – Матешево jош немаjу детаљне и поуздане информациjе о томе шта jе и ко био кључни узрок оволиког кашњења, да ли jе држава адекватно заштитила jавни интерес, те колики су губици за домаћу економиjу због тога што се изграђена дионица и даље не користи.

– Информациjа да се 40-ак километара аутопута гради већ седам година jе невjероватна чак и када се узме у обзир криза узрокована вирусом корона. Ипак, прави разлози за оволико кашњење и даље нису познати jавности, jер ни након смjене ДПС режима, кључни подаци коjе је крила влада Душка Марковића нису подиjељени са грађанима, а то jе пропустила да уради и администрациjа Здравка Кривокапића за непуне двиjе године колико су вршили власт – поручио је Миловац.

МАНС jе, према његовим ријечима, од почетка изградње аутопута инсистирао на пуноj транспарентности овог посла, почев од уговарања посла и одабира подизвођача, па све до утицаjа на животну средину коjи, нажалост, ниjе био занемарљив. Дио захтjева МАНС-а односио се и на коресподенциjу између Владе и ЦРБЦ-а као главног извођача радова, коjа jе пратила свако ново одлагање, а у коjоj се и даље скриваjу кључни разлози, како за кашњење, тако и образложење Владе да унедоглед омогућава ЦРБЦ-у да продужава рокове за завршетак овог посла.

– Недостатак кључних информациjа о овом проjекту jе био предмет и више извjештаjа о напретку Црне Горе ка ЕУ у коjима се Влада позива да комплетан посао учини транспаретниjим – констатовао је Миловац.

"Информациjа да се четрдесетак километара аутопута гради већ седам година jе невjероватна чак и када се узме у обзир криза узрокована вирусом корона, казао је Миловац

И док jе влада Душка Марковића, како је казао, била истраjна у скривању информациjа, након њене смjене смо добиjали углавном обећања коjа се нису испуњавала.

– То се свакако односи приjе свега на спорове између Владе Црне Горе и ЦРБЦ-а, а коjи се односе на међусобне оптужбе за кршење уговора и домаћих законских прописа. Због тога jавност оправдано сумња да су управо те релациjе са ЦРБЦ-ом jедан од разлога толике толеранциjе Владе Црне Горе за континуирано пробиjање рокова – закључио је Миловац.

Према уговору, основна цијена аутопута је била 809,6 милиона еура. Анексима је увећана за око 100 милиона, а са свим трошковима и каматама цијена ће прећи милијарду еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 18:47