Kop Rudnika uglja / - BOžIDAR JELOVAC
13/12/2022 u 20:47 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Isporukom uglja Termoelektrani Rudnik uglja na svakoj toni gubi najmanje 15 eura

Pretvorena tona uglja u struju daje deset puta veću vrijednost

Ako se u poredi cjena uglja koji se isporučuje Elektroprivredi Crne Gore i Elektroprivredi Srbije, onda je vidno da je u čitavoj priči najveći gubitnik Rudnik uglja, ali možda i sami građani Pljevalja. Naime, ugalj se za potrebu Termoelektrane isporučuje po cjeni od 27 eura, dok je nedavno novi ugovopr za prodaju 120 hiljada tona uglja EPS-u dogovoren po cjeni od 42 eura za jednu tonu. Pritom Elektroprivreda Srbije snosi troškove prevoza a u slučaju isporuke uglja pljevaljskoj Termoelektrani Rudnik uglja snosi troškove prevoza. Dok se takva prodaja vrši u Elektroprivredi zadovoljno trljaju ruke, ostvarenom dobiti.

-Rudnik uglja, kao državna kompanija, ima obavezu da isporuči svakodnevno 4-5.000 tona uglja za potrebe rada TEP, i to po cijeni ispod 30 evra po toni. Napomenimo, riječ je kalorijskoj vrijednosti uglja iznad 9.000 kJ/kg. Svega 10-16% naše proizvodnje može da se plasira po tržišnim cijenama, sve ostalo je za državno preduzeće – EPCG.Slovom i brojem, u prethodnih 11 mjeseci, RUP je isporučio 1.306.708,04 tona uglja Termoelektrani, što predstavlja 100% realizaciju ugovornih obaveza, čime je, od te prodaje, prihodovalo 36.689.930 eura, saopšteno je iz Rudnika uglja uz pojašnjenje da Elektroprivreda od te količine uglja proizvela struju čija je vrijednost deset puta veća od plaćenog uglja.

- U tom periodu, Termoelektrana je proizvela električnu energiju u vrijednosti 365.000.000 eura (1.289 GWh).Dakle, deset puta više, poručili su u Rudniku uglja.

Tokom prošle godine sindikalac u Rudniku uglja Miloš Obrenić je u više navrata upozoravao na ovaj problem. Obrenić je tada tvrdio da Rudniku uglja odgovara da smanji proizvodnju ali da ugalj prodaje po večoj cjeni u Srbiji. Prema njegovom proracunu Rudnik uglja je mogao da proizvodi oko milion tona uglja i da isti prodaje po cjeni od oko pedeset eura. Na taj način ostvarivao bi prihod od 50 miliona a trenutno od prodatih milion i trista hiljada tona Elektroprivredi Crne Gore ostvaruje prihod od 36 miliona eura.

I za ekologa Milorada Mitrovića ovakvo ponašanje Države Crne Gore i državne kompanije Elektroprivreda, svjesno je žrtvovanje pqevaqskih građana da bi se ostvarile potrebne količine električne energije za potrošače u čitavoj Crnoj Gori.

- Sada imamo jasne pokazatelje da je pljevaljska sredina i na finasiskom gubitku. Godinama upozoravamo da je rad Termoelektran eštetan i poguban za građane Pljevalja a sada se vidi i jedna druga strana, koja se do sada krila, kaže Mitrović i ističe da bi se yivotna sredina značajno zaštitila ako bi samo radio Rudnik uglja i ako bi se ugalj izvozio.

- Mislim da je zdravlje pljevaljskog stanovništva najbitnije, zaključio je Mitrović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:30