Biljana Knezević / FOTO- IVAN PETROVIC-IPEBILJANA KNEZEVIC,
28/03/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Knežević podnijela prijavu SDT-u: Radulović nezakonito imenovan, nije stručan i kvalifikovan

Bivša savjetnica direktora Aerodroma Crne Gore Biljana Knežević podnijela je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) nakon što je za izvršnog diretora tog preduzeća imenovan Petar Radulović.

Ona je prijavu podnijela protiv odgovornih osoba koje su, kako je navela, nezakonito imenovale nestručno i nekvalifikovano lice za vršioca dužnosti izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore.

Ovim povdom Knežević je pisala i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću navodeći da Radulović ne posjeduje stručne kvalifikacije za mjesto vršioca dužnosti izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, te tvrdeći da je njegovo imenovanje nezakonito.

- Vršilac dužnosti mora ispunjavati iste uslove koji su propisani kao uslovi za izvršnog direktora u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, gdje za mjesto izvršnog direktora stoji zahtjev o prethodnom iskustvu pet godina na mjestima upravljanja. Radulović Petar, koji je juče imenovan na mjesto v.d. izvršnog direktora ne ispunjava taj uslov. Petar Radulović u radnom dosijeu, prije angažmana u Aerodromima Crne Gore, juna mjeseca 2021. godine, ima radno iskustvo šalterskog radnika, referenta, u CKB-u, kao i oko dvije godine upisanog radnog staža kao zamjenik direktora Pokreta za promjene - navela je Knežević.

Izabran novi Odbor direktora Aerodroma Crne Gore

Zamjenik direktora političke organizacije nije, kako je istakla, radno mjesto upravljanja - već radno rukovođenja,

- A politička partija kojom je Petar Radulović "rukovodio" nije privredni subjekt i nema organe upravljanja, već je riječ o pravnom licu za čije su osnivanje, registrovanje i ostale oblike organizovanja i fininasiranja propisane druge institucije, uredjene Zakonom o političkim partijama i ostalim propisima iz političke branše. Sve ovo je daleko od načina poslovanja privrednih subjekata, kakvi su, pored ostalih, i Aerodromi Crne Gore, ne tretirajući specifičnost vazduhoplovne branše, jer to, nažalost, nije propisano Pravilnikom - podvukla je Knežević.

U pismu Novoviću je priložila i Radulovićev CV iz sudske dokumentacije spora koji je pokrenula jos 2021. godine, a u kojem je on lično opisao poslove rukovodnog karaktera u političkoj partiji.

- A to nijesu poslovi upravljanja koji su potrebni za imenovanje na radno mjesto izvršnog direktora ili vršioca dužnsti - jasna je Knežević.

Prvo radno mjesto koje je Radulović imao u Aerodromima Crne Gore je, kako je dodala, pod sudskim sporom jer je i na to mjesto nezakonito imenovan.

- Radi se o sudskom sporu pred Osnovnim sudom u Podgorici P br. 2776/21,koji je prekinut do okončanja predmeta koje je sada u nadležnosti ODT-a. Prilažem dokumentaciju ODT-a, u kojoj je iskazan osnov sumnje o prevarnim radnjama P. Radulovića radi dobijenja zaposlenja u Aerodromima Crne Gore. Radno iskustvo za imenovanje Radulovića na mjesto zamjenika (prvo radno mjesto), potvrđeno je falsifikovanom potvrdom koju je izdala firma WirMetaloprerada, dok je Radulović, u isto vrijeme, bio nezaposleno lice, prijavljeno na birou rada. Dokaz sa Biroa rada Podgorica ZZZCG je u spisima predmeta - navela je Knežević.

Kompanija Wir Metaloprerada ga nikada, ističe, nije prijavila Upravi prihoda kao zaposleno lice, a što je zakonska obaveza svakog poslodavca u Crnoj Gori. Dokaz je takodje u spisima predmeta.

- Dakle, cjelokupan radni angažman Petra Radulovića u Aerodromima Crne Gore je nezakonit, ali je politički i advokatski lobi koji ga protežira, a koji debelo plaćaju naši aerodromi, izgleda, jači i od države - podvukla je Knežević.

Ona je GST-a Novovića zamolila da ovo zaustavi.

- Nadam se brzoj reakciji i okončanju farse od političkog zapošljavanja nestručnih lica u kompanijama koje očajnički trebaju profesionalce, u najkraćem mogućem roku - zaključila je Knežević.

Napomenula je i da bi okončanje predmeta koje je u nadležnosti ODT-a značajno ubrzalo i poništavanje odluke o imenovanju v.d. izvršnog direktora i nezakonitog načina rada uprave u kompaniji koja je u vlasništvu države Crne Gore, koje je danas procesuirala SDT-u.

Dobardžić i Đoković: Budućem rukovodstvu ostavljamo preko 24 miliona eura na računu

Podsjećamo, Odbor direktora Aerodroma Crne Gore juče je smijenio Vladana Draškovića sa pozicije izvršnog direktora i na to mjesto imenovao Petra Radulovića. Nakon toga je predsjednik Odbora Aerodroma Eldin Dobardžić rekao da je Drašković smijenjen zbog nestanka pola miliona eura, a Drašković mu je odgovorio da to nije tačno nego da se taj novac nalazi na blokiranom računu.

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović sinoć je rekao da je iznenađen ovom smjenom, te saopštio da je Odbor direktora Aerodroma trebalo da bude smijenjen na Vladi. Vlada je to upravo danas i učinila. Tako su Stefan Madžgalj, Lazar Bojanić, Jelena Maraš, Rade Grujičić i Nikola Bajčetić od danas, odlukom Vlade, novi članovi Odbora Aerodroma Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:52