/ foto: lazar ružić
07/11/2023 u 11:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MANS: Krivična prijava protiv bivšeg ministra finansija zbog kamenoloma “Platac”

Bivši ministar Damjanović se u krivičnoj prijavi tereti da je ispred Vlade sa kompanijom “Carinvest” potpisao Ugovor o dodjeli koncesije na period od 30 godina, iako je prethodno bio upoznat sa činjenicom da je postupak odabira kompanije sproveden suprotno zakonu

MANS je danas Specijalnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra finansija u 43. Vladi Crne Gore, Aleksandra Damjanovića, zbog sumnje da je u postupku dodjele koncesije za eksploataciju kamena na lokaciji “Platac”, zloupotrijebio službeni položaj i omogućio korist za kompaniju “Carinvest”.

- Bivši ministar Damjanović se u krivičnoj prijavi tereti da je ispred Vlade Crne Gore sa kompanijom “Carinvest” krajem avgusta ove godine potpisao Ugovor o dodjeli koncesije na period od 30 godina, iako je prethodno bio upoznat sa činjenicom da je postupak odabira kompanije sproveden suprotno zakonu. Naime, MANS je još prošle godine upozoravao Vladu Crne Gore i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija da su javni oglas i koncesioni akt donijeti na osnovu podataka koje je obezbijedila sama kompanija “Carinvest”, što je suprotno Zakonu o koncesijama- NAVODE U SAOPŠTENJU.

Zakon u članu 18. izričito zabranjuje učešće na tenderu licima koja su učestvovala u izradi koncesionog akta, dok podaci iz koncesionog akta pokazuju da je za proračun rezervi kamena na lokaciji “Platac” korišćen elaborate upravo kompanije “Carinvest” koja je i pobijedila na tenderu.

- Iako je kompletan postupak pripreme tendera sprovodilo Ministarstvo kapitalnih investicija, ugovor sa Carevićima je ipak potpisao tadašnji ministar finansija, Aleksandar Damjanović. Kompanija “Carinvest” koja je u vlasništvu porodice bivšeg predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, na lokaciji “Platac” je vadila kamen u posljednih 15 godina. Iako su postojali uslovi za raskid ovog ugovora, jer je Carević bez saglasnosti nadležnog ministarstva vlasništvo nad kompanijom prebacio na svog sina, to se nije desilo. Nakon što je sa Carevićima u avgustu potpisan novi ugovor na još 30 godina, njihova kompanija će biti u mogućnosti da kamenolom faktički koristi najmanje 45 godina, što je odluka koju nije mogla da donese vlada, već parlament- navode iz MANS-a.

Potpisivanjem ugovora je zaokružen posao koji je iniciran upravo od samog Carevića, odnosno njegove kompanije “Carinvest” na čiju inicijativu izrađen koncesioni akt, ali i izvršene izmjene godišnjeg Plana davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2021. godinu.

- MANS je u krivičnoj prijavi predložio Specijalnom državnom tužiocu da na okolnosti vezane za spornu dodjelu koncesije sasluša bivšeg ministra Damjanovića, vlasnika kompanije Carinvest, Milana Carevića i njegovog oca Marka kao bivšeg vlasnika, te bivše ministre kapitalnih investicija u 42. i 43. Vladi Crne Gore- navode iz MANS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jul 2024 22:15