Nebojša Medojević
29/06/2023 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Medojević: Nabavke trajekata visoko rizične sa aspekta korupcije

Prema njegovim riječima, očigledno da je i nova vlast nastavila sa praksom izigravanja antikorupcijskih propisa i sklapanjem unaprijed dogovorenih dilova sa cijenama koje su iznad tržišnih i na štetu poreskih obveznika i države

Tender Morskog dobra za nabavku trajekata je školski primjer dogovorene transakcije sa unaprijed poznatim kupcem i samim tim predstavlja školsku definiciju transkacije sa visokim rizikom od korupcije, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

Medojević je kazao da je autor prve publikacije o javnim nabavkama iz 2001. godine i da je imao intenzivnu komunikaciju sa vođom ekspertskog tima Slovenije za oblast javnih nabavki i usklađivanje slovenačkog zakonodavstva sa standardima Evropske unije (EU).

“Nikada u životu nijesam čuo za tender sa unaprijed poznatim kupcem. Ovaj tender Morskog dobra je školski primjer dogovorene transakcije sa unaprijed poznatim kupcem i samim tim predstavlja školsku definiciju transkacije sa visokim rizikom od korupcije”, naveo je Medojević u saopštenju.

Prema njegovim riječima, očigledno da je i nova vlast nastavila sa praksom izigravanja antikorupcijskih propisa i sklapanjem unaprijed dogovorenih dilova sa cijenama koje su iznad tržišnih i na štetu poreskih obveznika i države.

“Hitnost kao argument korupcionaških poslova je vrlo često korišćen u ovim divljim zemljama. Zbog toga je EU propisala i standarde za izuzetke primjene zakona o javnim nabavkama i standardizovala hitnost kao realni faktor i potrebu u tačno definisanim situacijama”, naveo je Medojević.

Nabavka trajekata, kako je kazao, ne predstavlja nikakvu hitnu situaciju, koja zahtjeva izuzetke u primjeni.

“Ovdje se radi o lošem planiranju nabavki ili namjernom spornom direktnom ugovaranju i dogovaranju. Kompletni cirkus u nabavkama trajekata od Morskog dobra je visoko rizična sa aspketa potencijalnog ugrađivanja i korupcije i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) bi moralo pod hitno da istraži ove nabavke”, zaključio je Medojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:08