/ Лазар Ружић
14/05/2021 u 11:53 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Одлука Агенције да омогући рад ТЕ Пљевља била би акт недозвољене државне помоћи

Да се казне одговорни који су довели до оваквог стања, поручује лидер ПзП-а

Евентуална одлука Агенције за заштиту животне средине да прихвати препоруку Владе и омогући рад Термоелектране Пљевља, којој је истекла интегрисана дозвола, била би акт недозвољене државне помоћи и кршења права конкуренције, сматра предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић.

Он је казао да би то изискивало да Агенција за контролу државне помоћи и Регулаторна агенција за енергетику реагују и пониште такав акт.

- Сходно томе, овакво понашање Агенције не би било довољно да омогући даљи рад Термоелектране Пљевља - рекао је Медојевић поводом закључка Владе који се тиче интегрисане дозволе.

У информацији Владе се наводи да се усљед више силе, односно околности које су се појавиле након издавања интегрисане дозволе и покретања поступака јавних набавки, које су изазване пандемијом коронавируса, није могло раније приступити почетку извођења радова на еколошкој реконструкцији ТЕ.

Медојевић сматра да би, уколико би Агенција одустала од својих обавеза, то довело до потпуног урушавања правног поретка и владавине права у Црној Гори, што парламент не би смио да дозволи.

- С друге стране, сви смо свјесни потребе да Термоелектрана Пљевља настави да ради најмање онолико времена колико је потребно да се изградњом других, чистијих енергетских објеката, осигура сигурност снадбјевања и независност Црне Горе. Позивамо Министарство капиталних инвестиција да покрене поступак измјена уговора са Енергетском заједницом на уредан начин и да се у том смислу обрати осталим потписницама тог уговора -  навео је Медојевић.

Он је позвао Електропривреду (ЕПЦГ) да одмах објави стање више силе и ванредну ситуацију у којој је угрожена сигурност снадбјевања електричном енергијом и да у оквиру својих надлежности о томе обавјести Владу и парламент ради предузимања даљих мјера.

- Позивам, још једном, надлежне да идентификују и казне одговорне који су довели до оваквог стања. Изражавам највећу забринутост за живот и здравље људи, наших грађана, који ће бити изложени наповољним утицајима на здравље и животну средину усљед евентуалног продужетка рада ТЕ Пљевља. Надам се да у овоме имам непођељену подршку свих чланова парламента - казао је Медојевић.

Он је позвао ЕПЦГ и друге органе и организације које су у прилици да учине све што је разумно могуће да се утицај на здравља умањи и да се предуприједе лоше посљедице повезане са ширењем коронавируса у околностима загађеног ваздуха.

- Сматрам да је потребно да парламент изрази јасну подршку реализовању циљева наведених у Софијској Декларацији, коју је Црна Гора потписала прошле године - рекао је Медојевић.

Он је навео да званичници ЕПЦГ нијесу били у стању да ни њему, ни јавности предоче гаранције и доказе да ће уговорена еколошка реконструкција икада усагласити ТЕ Пљевља са прописима о емисијама.

- Закључујем, дакле, да такве гаранције нема -  додао је Медојевић.

Он је казао да захтијева да ЕПЦГ одмах покрене поступак и раскине уговор о еколошкој реконструкцији и предуприједи сваку штету која би могла настати за имовину Црне Горе и осталих акционара у тој фирми.

- Овај проблем неће нестати сам од себе. Посебно је важно упозорити да би неопрезан и импровизаторски улазак у спор са ЕУ, због тога што ми кршимо обавезе, могао имати несагледиве негативне мултипликативне ефекте, на добијање донаторских средстава, веома повољних инвестиционих кредита и привлачење приватног капитала у вези пројеката зелене енергије. Зашто кољемо вола за кило меса -  питао је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:55