Nikšić: Otvoren Prvi nacionalni forum o poljoprivredi Crne Gore / - OPšTINA NIKšIć
26/03/2024 u 15:07 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nikšić: Otvoren Prvi nacionalni forum o poljoprivredi Crne Gore

U Nikšiću je danas otvoren Prvi nacionalni forum o poljoprivredi Crne Gore na temu "Izazovi na putu prema Evropskoj uniji".

Forum je svečano otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, koji je kazao da ulazak u Evropsku uniju (EU) predstavlja značajan strateški cilj i zadatak za crnogorsku državnu politiku, posebno jer dostizanje evropskih standarda direktno utiče na poboljšanje života poljorpivrednih proizvođača. 

- U poljoprivredi, bezbjednosti harne i ribarstvu u Crnoj Gori postignur je veliki napredak kroz IPARD program i unapređenje administrativnih kapaciteta. Predstoji veliki izazov u nastavku sprovođenja IPARD-a i nacionalnih strategija za poljoprivredu, ruralni razvoj i ribarstvo za period od 2021. do 2027. godine - kazao je Joković. 

image

Nikšić: Otvoren Prvi nacionalni forum o poljoprivredi Crne Gore

- OPšTINA NIKšIć

Istakao je da je u okviru IPARD 2 programa realizovano je više od 400 projekata, za koje je potrošeno 29,2 miliona evra, od čega je iz EU fondova izdvojeno 21,9 miliona evra. 

- Sada je počeo IPARD 3 program sa fokusom na razvoj ruralnog turizma - kazao je Joković.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Zoran Tomić saopštio je da Nikšić broji oko 2.000 domaćinstava, od čega se dvije trećine bavi stočarstvom. 

image

Nikšić: Otvoren Prvi nacionalni forum o poljoprivredi Crne Gore

- OPšTINA NIKšIć

Tomić je prisutne upoznao sa subvencijama koje je Opština obezbijedila tokom 2022. i 2023. godine i kazao da su poljoprivrednim proizvođačima pružali asistenciju u izradi biznis planova i kompletiranju dokumentacije za IPARD projekte, što je rezultiralo pripremom i dostavom 20 aplikacija. 

- U 2024. godini, budžetom planirano 360.000 eura za subvencije za proizvodnju mlijeka, 15.000 eura za subvencionisanje dijela premije osiguranja za stočarsku proizvodnju, 57.000 eura subvencija za kopanje bunara, 40.000 eura za kupovinu sjemenskog krompira i 3.000 eura za razvoj ribarstva - kazao je Tomić. 

Na forumu, koji je upriličen u Event centru "Exclusive", govorili su i predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja, Delegacije Evropske unije za poljoprivredu i ruralni razvoj u Crnoj Gori i MFI "Alter modus".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:34