/ илустрција - фото: Управа полиције
22/08/2021 u 11:20 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од продаје оружја зарадили 2,3 милиона за шест мјесеци

У првих шест мјесеци прошле године приход од продаје фабрике оружја "Tara aerospace" био је за око 61.000 еура већи у односу на исти период ове године, ипак то није негативно утицало на компанију, која је 2021. године у првих шест мјесеци остварила позитиван нето резултат у износу од 473.119 еура

Компаниjа "Tara aerospace", у оквиру коjе послуjе истоимена фабрика оружjа у Моjковцу, током првих шест мјесеци ове године приходовала је око 2,34 милиона еура од продаје оружја. То се може видјети у билансу успјеха те компаније, који је достављен Монтенегроберзи. У првих шест мјесеци прошле године приход од продаје био је за око 61.000 еура већи у односу на исти период ове године. Међутим, то се није негативно одразило на крајњи пословни резултат, с обзиром да су пословни расходи смањени у овој години, са 2,1 милион еура колико су износили у првих шест мјесеци 2020. године на 1,8 милиона у првих шест мјесеци ове године. Компанија је остварила позитиван нето резултат у износу од 473.119 еура, што представља увећање у односу на првих шест мјесеци прошле године, када је нето резултат износио 189.461 еуро.

Према званичним подацима Црногорске депозитарне агенциjе (ЦДА), Влада Црне Горе у компаниjи "Tara aerospace" има 12,58 одсто акциjа. "BT Internešenal LTD" води се као власник 34,89 одсто акциjског капитала, док jе у власништву аустриjске фирме "ZETA Beteiligungs GmbH" 25,45 одсто власничких акциjа. Влада Црне Горе jе 2014. године омогућила да контроверзни трговац оружјем из Швајцарске Хајнрих Томет преко повезаних компаниjа постане већински власник моjковачке воjне фабрике "Тара". Тометове компаниjе су постале већински власници фабрике, jер jе претходно укинута раниjа забрана да странци буду власници више од 49 одсто акциjа у компаниjама за производњу и промет наоружања и воjне опреме.

"Дан" jе у jулу 2019. године обjавио да Извjештаj о ревизиjи пословања фабрике оружjа "Тара" за 2018. годину садржи никад мање података. У њему ниjе наведено ко су купци у земљи и иностранству те моjковачке компаниjе, али ни подаци о заjмовима према повезаним лицима и друге важне новчане трансакциjе. Ради се о ревизорском извjештаjу коjи су сачинили ревизори колашинског друштва за ревизиjу "Рацио Монт". Интересантно jе да су исти ревизори у раниjим годинама уредно обjављивали податке, коjи се сада крију од jавности. На новинарско питање из ревизорске куће су 2019. године одговорили да су уговором и законом обавезани да немаjу право да даjу информациjе новинарима, без посебног одобрења друштва коjе jе субjект ревизиjе.

– Извjештаj ревизора jе само први дио, док остало ради предузеће, с обзиром на то да jе промиjењено стање, односно предузеће jе сада дужно да наведе напомене. По новом закону све то више не радимо ми, него ради предузеће. Наше jе да оциjенимо да ли су финансиjски извjештаjи предузећа валидни. Ван тога више не може ништа да се каже – саопштено jе новинару "Дана" из друштва за ревизиjу "Рацио Монт" у jулу прошле године. Раније, Пореска управа, а сада Управа прихода и царина Црне Горе, евидентирала jе и постоjање Извjештаjа о равизиjи пословања фабрике оружjа "Тара" за 2019. годину, коjи такође не посjедуjе податке ко су купци у земљи и иностранству те моjковачке компаниjе, али ни подаци о заjмовима према повезаним лицима и друге важне новчане трансакциjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:54