/ - PETAR ODžIć
09/12/2023 u 14:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odžić: Loš izvještaj FATF-e učino bi nas nepoželjima za investitore

Ovaj izvještaj direktno utiče i na kreditni rejting države, pa može otežati uslove prilikom eventualnog zaduživa zemlje na inistranom tržištu, istakao je Odžić

Član Predsjedništva SDP-a Petar Odžić kazao je da će se najkasnije do 15. decembra znati da li smo na "sivoj listi" radne grupe za finansijsku akciju (FATF).

- Koliko je to ozbiljno za jednu zemlju pokazuju i analize upravo u zemljama koje se nalaze na "sivoj listi". One nedvosmisleno ukazuju na permanentan pad BDP-a čak do 3 %,  kao i konstantan pad direktnih stranih investicija od preko 10% godšnje. Najavljeni, loš izvjestaj, mogao bi da nas svrsta u red nepoželjnih zemalja za investiranje,  kao i zemlje koje su umjesto po dobrom poslovnom ambijentu prepoznate po korupciji,  finansiranju terorizma i pranju novca. Pored toga, ovaj izvještaj direktno utiče i na kreditni rejting države,  pa može otežati uslove prilikom eventualnog zaduživa zemlje na inistranom tržištu- istakao je Odžić.

Kako je kazao, "takozvana oslobodilačka vlast,  posle 30. avgusta,  dokazala je da joj za potpuno zamrzavanje direktnih stranih investicija ne trebaju nikakvi izvjestaji,  i da bez "pomoći FAFT-e" jako dobro tjeraju investitore,  pa već u ovoj godini gotovo da nemamo priliva od direktnih stranih investicija".

- Iako su bivšoj vlasti puna usta evropskih standarda i borbe protiv kriminala i korupcije, izgleda da će Crna Gora posle de facto lošeg izvještaja EK, dobiti još jedan diplomatski "šamar",  u vidu negativnog izvještaja FATF-e- naveo je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 22:57