Delegacija Svjetske banke posjetila PKCG / - PKCG
03/11/2022 u 12:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PKCG posvećena stvaranju boljeg ambijenta za javne nabavke

Delegacija Svjetske banke posjetila je danas Privrednu komoru Crne Gore u cilju upoznavanja sa funkcionisanjem sistema javnih nabavki u našoj državi

Privredna komora (PKCG) posvećeno radi na stvaranju boljeg ambijenta za javne nabavke u Crnoj Gori kako bi se osiguralo što uspješnije učešće privrednika na tenderima.

Delegacija Svjetske banke posjetila je danas Privrednu komoru Crne Gore u cilju upoznavanja sa funkcionisanjem sistema javnih nabavki u našoj državi.

image

Delegacija Svjetske banke posjetila PKCG

- PKCG

- Predstavnici Komore, na čelu sa potpredsjednikom Nikolom Vujovićem, istakli su neophodnost stavljanja u ravnopravan položaj ponuđača i izvodjača radova na tenderima koji po prethodnom Zakonu o javnim nabavkama nijesu mogli da budu tretirani kroz modalitet uvećanja ugovorene sume  do 20 odsto, a jednako ih pogadjaju efekti bitno promijenjenih okolnosti usljed skoka cijena na tržištu - saopšteno je iz PKCG.

image

Delegacija Svjetske banke posjetila PKCG

- PKCG

Tokom sastanka istaknuto je zalaganje Privredne komore za stvaranje osnova u novom Zakonu o javnim nabavkama koji bi omogućio i donošenje metodologije po uzoru na takozvane klizne skale. Time bi se doprinijelo nesmetanoj realizaciji ugovorenih poslova u uslovima promjene cijena inputa usljed ekonomske krize i drugih tržišnih nestabilnosti.

- Tokom posjete nkazano je na potrebu dodatnog informatičkog jačanja i zaštite portala eNabavke, čiji su efekti u prethodnom periodu predstavljali olakšanje za privredne subjekte kao ponuđače - navodi se u saopštenju.

Ocjena predstavnika Svjetske banke je bila da su dragocjeni iskustvo, eskpertiza i uloga Privredne komore u praćenju i analiziranju sistema javnih nabavki i ukazivanju na izazove i potencijalna rješenja, dok je iz krovne asocijacije crnogorske poslovne zajednice potvrđeno da će ova tema biti u vrhu prioriteta njenih stručnih službi, sa ciljem dostizanja što većeg nivoa kvaliteta kako u zakonodavnom okviru tako i u operativnoj izvedbi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:43