Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
26/03/2024 u 08:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počela akcija: Smanjene marže na više od 500 artikala

U Crnoj Gori počinje akcija smanjenja marži na proizvode od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi, pa se danas u velikim marketima može pronaći više od 500 artikala sa crvenom oznakom “limitirana cijena”.

Ova akcija traje do 31. maja.

Maksimalni iznos marže od pet posto u trgovini naveliko, odnosno sedam posto u trgovini namalo je za pšenično brašno, šećer, suncokretovo ulje i so.

U trgovini na veliko i malo, maksimalni iznos marže od deset posto je odsto je za veliki broj proizvoda, među kojima su domaći bijeli sir, jogurt domaće proizvodnje, svježi krompir, mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti bez čepa, cijelo pile, stoni margarin, čajna kobasica domaće proizvodnje, pileća prsa domaće proizvodnje, sudžuka domaće proizvodnje, pileće viršle domaće proizvodnje, kokošja paštetu bez dodataka, džem od šljiva, marmelada, goveđi gulaš u kozervu, svježa pastrmka, sardine u biljnom ulju…

Maksimalna marža od deset posto u trgovini naveliko, odnosno 15 posto u trgovini namalo je za čvrsti dječji sapun, dječje pelene economy, šampon za bebe, voćne kašice za bebe, šampon za odrasle, kupku za odrasle, troslojni toalet papir, deterdžent za pranje veša i higijenske uloške.

Predstavnici privrede i pojedini ekonomski analitičari su se oštro protivili ograničavanju marži u Crnoj Gori. Upozorili su da se ograničavanjem marži ograničava i sloboda poslovanja privrednika, te da će male kompanije, više nego velike, imati veliki problem jer im prihod zavisi od marže.

U posljednje tri godine cijene namirnica u Crnoj Gori porasle su za 43 posto, pokazuje zvanična statistika.

Iz trgovačkog sektora tvrde: Ograničavanje marži sniziće ciјene pet do sedam odsto

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:53