Rudnik Brskovo / - TARA RESOURCES
20/03/2024 u 13:44 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predlog raskida ugovora sa "Brskovo Mine" još u Ministarstvu: Hoće li Vlada staviti tačku na rudnik?

Raskid ugovora sa kompanijom "Brskovo Mine" mogao bi se sjutra naći pred ministrima u Vladi Crne Gore, saznaje portal Dan.

Međutim, ono što je jedino izvjesno je da je ova informacija internog karaktera i da se još nalazi u Ministarstvu energetike i rudarstva. Ostaje da se vidi hoće li sjutra biti predmet razmatranja na sjednici Vlade.

Kako saznajemo, resorno ministarstvo, na čelu sa Sašom Mujovićem, pribavilo je mišljenje strane advokatske kuće.

Postavlja se pitanje da li će premijer Milojko Spajić, koji je tražio da se preispita odluka Međuresorne komisije, odnosno svih državnih organa, konačno donijeti odluku o raskiru ugovora sa koncesionarom

Prema dostupnim informacijama, strana advokatska kuća je potvrdila sve nalaze komisije i radne grupe koju je formiralo Ministarstvo energetoke i rudarstva.

Jedan od zaključaka je da je koncesionar prekšio ugovor. Posebno je problematizovano prisustvo teških metala na koncesionom području, neusaglašenost sa Zaknom o upravljanju otpadom, sa pozitivnim propisima Crne Gore, površnost i neadekvatnost mjera sigurnosti po tehnološkim fazama i mjere zaštite radne i životne sredine.

Međuresorna komisija izglasala raskid koncesije sa kompanijom "Brskovo Mine"

Prema našim saznanjima, dalje odlaganje odluke o raskidu ugovora moglo bi da proizvede dodatne troškove na račun građana Crne Gore.

GI Zdravi Mojkovac: Zastrašujuće što je Vlada povukla odluku o raskidu ugovora za Rudnik Brskovo

Sporno je i izmještanje korita rijeke Rudnice kao i nedostatnost podataka o biodiverzitetu na osnovu čega bi se donijeli zaključci u vezi sa mjerama zaštite.

Podsjetimo, nakon što je Međuresorna komisija, koja se u proteklom periodu bavila pitanjem rudnika Brskovo, usvojila zaključke kojima se predlaže raskid ugovora sa švajcarskom kompanijom Tara resources, a premijer Milojko Spajić zatražio je na sjednici Vlade 1. marta da se pribavi dodatno pravno stručno mišljenje.

NVO: Vlada da podrži ministra Mujovića i zaključke međuresorne komisije

Na osnovu mišljenja koje je dostavljeno, koncesionar ima rok od 60 dana da ispuni sve nedostatke, nakon čega se i formalno stiču uslovi za raskid ugovora.

Ministar Mujović je od starta bio za raskid ugovora, zbog čega je i na sjednici Vlade inicirao formiranje Međuresorne komisije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:46