/ -RTCG
17/06/2022 u 22:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представници Владе: Развијати индустрију и привући стране инвеститоре

Кризе које су задесиле свијет па и Црну Гору показале су да ниједна држава па ни Црна Гора не треба да везује своју економску активност само за сектор услуга, казала је Рената Милутиновић из МЕРТ

У Црној Гори је неопходно радити на диверсификацији пословних активности и стварању амбијента у којем ће извори економских активности произилазити из грана као што је индустрија, поручила је Рената Милутиновић из Министарства економског развоја и туризма (МЕРТ) у вечерашњој емисији Оквир. Државни секретар у Министарству капиталних инвестиција Адмир Шахмановић додао је да ће мисија тог владиног ресора бити да се уведе транспарентан и систематски приступ који ће резултирати побољшањем инвестиционе климе како би се привукли страни инвеститори.

Милутиновић је казала да су кризе које су задесиле свијет па и Црну Гору показале да ниједна држава па ни наша не треба да везује своју економску активност само за сектор услуга.

"Ова и наредне владе ће имати задатак да раде на диверсификацији пословних активности и стварању амбијента у којем ће извори економски активности произилазити из грана као што је индустрија. Само тако ће се долазити до стабилних извора а тако и економског просперитета сваке земље па и наше", казала је Милутиновић.

Додала је да наше друштво треба да ствара услове да се Црна Гора прикаже као стабилна држава која може да пружи неопходне услове да озбиљан инвеститор улаже у нашу земљу и отвара нова радна мјеста.

"Ту слику морамо да шаљемо а то значи и да радници треба да буду одговорни, да своја тражења сведу на реалан ниво. Гледајући слике гдје радници често протестују није позитиван импулс за оне који треба да донесу одлуку о инвестирању", казала је Милутиновић.

КАП најближи рјешењу захтјева

Представник бивших радника КАП-а Жељко Перуничић казао је да су они најближи рјешењу својих захтјева.

"Имамо обећања да ће прича бити заокружена наредних неколико дана", истакао је Перуничић.

О власнику КАП-а Веселину Пејовићу има само ријечи хвале.

"Пејовић је испунио своје обећање остале су још двије минималне плате да примимо. Он није имао обавезу али му је ријеч била преча од папира. Један дио радника остао је да ради. Надамо се да ће се у наредном периоду наћи рјешење да КАП настави са производњом", казао је Перуничић.

Посљедњих дана у Црној Гори протестују бивши и садашњи радници више предузећа.

Бивши радници Рудника Боксита ад у стечају потражују око 1,65 милиона еура што је између 5 и 7 хиљада еура по запосленом. Претходних дана су добили најаву да би могли добити новац јер је продата управна зграда предузећа и то 872 хиљаде еура. 

"Ми не знамо да ли је новац на рачуну", казао је представник бивших радника Витомир Крулановић.

Да ли је новац на рачуну, државни секретар у Министарству капиталних инвестиција Адмир Шахмановић каже, да тај владин ресор то не може знати.

"Ми не можемо имати увид. По посљедњим информацијама тај процес иде у позитивном смјеру и брзо ће се ријешити", казао је Шахмановић и позвао раднике да дођу и направе план како би се проблем ријешио.

Стечајни управник тог предузећа био је Младен Марковић. Крулановић каже да бивши радници не знају ни гдје је он.

"Ми сада немамо стечајног управника јер он није положио испит. Сада је, како нам говоре, новац блокиран на рачуну Привредног суда", додао је Крулановић.

Раната Милутиновић казала је да Црна Гора не треба да дозволи да изгуби ниједно радно мјесто али, додаје, морамо бити реални.

"То значи да приватни власник, који је купио имовину без обавезе да ишта покрене на тој имовини, има право да доноси одлуке у складу са својом пословном политиком", казала је Милутиновић.

Ако власник дође на идеју да изреже Жељезару, и истопи је, онда она вриједи преко 100 милиона еура.

"То је најгори сценарио, ал то је имовина приватног власника. Држава има ограничену могућност да реагује, она се заузела да посредује у коминикацији јер је за државу најзначајније да се производња настави. Шта је узрок ситуације у Жељезари нико не може са сигурношћу да тврди јер је у питању приватна фирма па би само они могли да да дају тај одговор. Ситуација на тржишту се мијења и они су више пута министарству указивали на проблеме", казала је Милутиновић.

Истиче да се Влада максимално укључила као би се дошло до рјешења на задовољстве обје стране.

"Жељезара је промијенила дјелатност, и сада је њихова дјелатност трговина а не и производња челика. Они нијесу одустали од продаје фабрике. Шта ће бити исход предстојећег састанка то тешко да се може знати", казала је Милутиновић.

На идеју да држава купи фабрику Милутиновић је казала: "Сада ће се сачекати на резулате преговора васника и Миодрага Давидовића за сада јединог нама познатог заинтересованог купца".

Бивши радници МА и данас су блокирали саобраћајницу ка Аеродрому Подгорица. На питање да ли се ишта постиже блокадама представник бивших радника МА Миљан Перовић сматра да је то једини начин да остваре своја права.

"Остаје солуција да се препустимо институцијама и чекамо 30-ак годинама. Учимо на примјеру осталих радника", казао је Перовић.

На питање да ли су свјесни да блокадама угрожавају грађане казао је да све раде по закону и пријављују протесте.

На подсјећање да су стечајни управник МА и бивши предсједник Првредног суда Саша Зејак и Блажо Јованић у притвору јер су осумњичени да су злоупотребом службеног положаја оштетили бројна предузећа у стечају, Перовић је казао: "О Зејаку могу да кажем да је тај човјек што се тиче МА радио по закону, Јованића сам видио пар пута. Вјерујем да ће Зејак успјету да докаже своју невиност".

Државни секретар у МКИ Шахмановић подсјетио је да се актуелни министар Ервин Ибрахимовић састао са радницима и сагледао ситуацију, те иницирао активности у сарадњи са Министарством финансија како би се обезбиједила средства за исплату заосталих зарада и додао да се нада позитивном исходу процеса.

А на питање из којих средстава ће новац бити исплаћен казао је: "Буџетска резерва су једна од опција. Припрема се ребалас али смо у комуникацији како би са колегама из МФ нашли рјешење на задовољство бивших запослених".

На питање да ли у министарству рамишљају о ревитализацији МА и гашењу Ту Монтенегра, каже да таквој одлуци мора да претходи озбиљна анализа.

Перовић је одбацио тврдње премијера Дритана Абазовића које је изрекао синоћ да не може да уђе у хангар МА.

"То није тачно, позивам Абазовића да уђе у хангар. Ја сам анагажован од стране стечајне управе. Није тачно да не може да се уђе у хангар", казао је Перовић.

Шахмановић је казао да у том владином ресору нијесу имали времена да нађу систематско рјешње не смо за МА већ и друге ситуације.

"Мисија МКИ ће бити да се уведе транспарентан и систематски приступ у сектору који је у надлежности министарства који ће да резултира побољшањем инвестиционе климе како би се привукли страни инвеститори и мотивисали здраве инвестиције у разне гране индустрије", казао је Шахмановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:59