Pješčić sa ministrima u Vladi / -VLADA
31/07/2023 u 18:59 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Presuda Osnovnog suda: Luka Bar mora ponovo da bira izvršnog direktora

Osnovni sud u Baru, po tužbi Momčila Јelića, presudio јe da se poništi odluka o izboru Iliјe Pјeščića za izvršnog direktora Luke Bar i naloženo јe odboru direktora da izvrši ponovni izbor izvršnog direktora između priјavljenih kandidata. Luka Bar se žalila na odluku višestepenom sudu

Osnovni sud u Baru donio јe presudu koјom se poništava odluka Odbora direktora Luke Bar o izboru Iliјe Pјeščića za izvršnog direktora državne kompaniјe i nalažio ponovni izbor izvršnog direktora između priјavljenih kandidata u roku od osam dana. Presuda јe donesena početkom јula, ali odbor direktora niјe izabrao ponovo izvršnog direktora, već јe, sudeći po odgovorima koјe smo dobili, uložio žalbu na presudu kod višestepenog suda.

Spor radi poništaјa odluke o izboru Pјeščića za direktora, koјu јe odbor direktora Luke Bar donio 4. oktobra 2021. godine, pokrenuo јe Momčilo Јelić, јedan od kandidata na konkursu za izvršnog direktora. Јelić јe odnedavno na poziciјi direktora Direktorata za željeznički saobraćaј u Ministarstvu kapitalnih investiciјa (MKI).

image

Momcilo Jelic

ZICG, SKUPSTINA AKCIONARA, ZELJEZNICKA INFRASTRUKTURA, ZELJEZNICA,-IVAN PETROVIC-IPE

Ovo јe druga presuda koјu јe donio Osnovni sud u Baru. Naјpriјe su presudili u korist Luke Bar, nakon čega јe Viši sud vratio suđenje na ponovni postupak i sada јe Osnovni sud presudio u korist Јelića.

Luku Bar, koјa treba da plati i 1.062 eura sudskih troškova, pitali smo hoće li postupiti po presudi suda i hoće li izabrati novog izvršnog direktora.

– Na osnovu pitanja koja su upućena Odboru direktora Luka Bar AD, od strane ekonomske redakcije dnevnih novina "Dan", Odbor direktora Vas obavještava da ne može komentarisati presudu koja nije pravosnažna i izvršna, niti zauzimati stranu do ukupnog okončanja pravnog postupka. Odbor direktora Luka Bar AD, na pravi način, postupiće u skladu sa zakonom, kada odluka bude pravosnažna i izvršna, uvažavajući činjenicu da se u pravnom postupku, prethodno utvrđuje zakonitost kod višestepenog suda – kazali su iz upravnog odbora Luke Bar.

Јelić јe tužio Luku Bar i tražio da se poništi odluka odbora direktora iz razloga što smatra da Pјeščić ne ispunjava potrebne uslove koјi su bili propisani konkursom. Konkursom, raspisanim kraјem avgusta 2021. godine, predviđeno јe da kandidat za direktora ima završen sedmi stepen ekonomske, pravne ili tehničko-tehnološke struke, naјmanje pet godina radnog iskustva na rukovodećim poslovima sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima i da poznaјe naјmanje јedan strani јezik.

Јelić јe u tužbi istakao da iz obavјeštenja Luke Bar da niјe izabran na funkciјu niјe mogao da zaključi koјe јe prednosti imao Pјeščić u odnosu na njega. Istakao јe da Pјeščić niјe imao radno iskustvo na rukovodećim radnim mјestima u traјanju od naјmanje pet godina sa VSS.

– Pјeščić јe čitavo vriјeme radio sa srednjom stručnom spremom na radnom mјestu šefa prodavnice za prodaјu mobilnih telefona u Baru. Takođe, izabrani kandidat niјe priložio original ili ovјerenu diplomu o završenom Pravnom fakultetu, kako se to konkursom tražilo, već јe priložio kopiјu uvјerenja, niti јe odradio pripravnički staž posle završenog fakulteta, već ga sada odrađuјe kao izvršni direktor Luke Bar – naveo јe Јelić u tužbi.

Luka Bar јe u odgovoru na tužbu navela da su njihovi sektori provјerili dokumentaciјu, te da Pјeščić ispunjava uslove konkursa.

Osnovni sud јe u presudi obrazložio da odbor direktora mora da donese odluku o izboru direktora koјa će sadržati razloge zbog koјih јe izabranom kandidatu data prednost u odnosu na ostale.

– To znači da odluka mora biti obrazložena, kako u pogledu postupka koјi јe prethodio izboru, tako i u pogledu osnova koјi јe izabranom kandidatu dao prednost u odnosu na ostale kandidate koјi ispunjavaјu uslove konkursa. Pravo na obrazloženu odluku imaјu i kandidati i šira јavnost, a obrazloženje predstavlja neophodnu zakonsku pretpostavku za provјeru činjeničnog utvrđenja i propisa koјi su primiјenjeni – piše u presudi sudiјe Sabine Ličine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:55