Goran Đurović, Mijat Jocović, Aleksandar Damjanović i Mladen Grgić / - EKONOMSKI FAKULTET
17/10/2022 u 20:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pronaći nove modele za privlačenje investicionih migracija

Dekan prof. dr Mijat Jocović istakao je da je program ekonomskog državljanstva, kao projekat od ekonomske važnosti za Crnu Goru, potrebno sagledati sa više aspekata koji nužno nijesu komplementarni

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore održan je okrugli sto na temu „Ekonomsko državljanstvo kao privredni i ekonomski interes Crne Gore?“ koji je okupio brojne učesnike - predstavnike lokalnih samouprava, rukovodioce državnih institucija, predstavnike kompanija koje imaju projekte u programu ekonomskog državljanstva, kao i predstavnike svih kompanija agenata za posredovanje u procesu dobijanja državljanstva na osnovu investicije.

Dekan prof. dr Mijat Jocović istakao je da je program ekonomskog državljanstva, kao projekat od ekonomske važnosti za Crnu Goru, potrebno sagledati sa više aspekata koji nužno nijesu komplementarni.

„Prvi je – veoma kompleksno makroekonomsko okruženje koje karakterišu rastuća inflacija i disbalansi u javnim finansijama i ekonomskim odnosima sa inostranstvom. Drugi aspekt se odnosi na važne zahtjeve koje zemlja mora ispuniti u strateškom procesu EU integracija“, kazao je Jocović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da su projekti, koji trenutno participiraju u Posebnom programu, mahom projekti sa Liste razvojnih projekata u oblasti turizma, a radi se o projektima sa ukupnim planiranim ulaganjima u visini od 350,7 miliona eura.

"U ovoj oblasti, Vlada Crne Gore je do sada na Listu uvrstila 12 projekata kojima se direktno utiče na stvaranje nove trajne vrijednosti u smislu jačanja turističkih kapaciteta, naročito na sjeveru Crne Gore, i to je učinio bolje nego bilo koji drugi podsticaj za razvoj iz ranijeg perioda", kazao je Đurović.

Ministar je ukazao da je, od ukupno 12, osam projekata u sjevernoj regiji, (1 na Žabljaku, 7 u Kolašinu), a vrijednost tih investicija je projektovana na 113,89 miliona eura. Đurović je prisutnima kazao i da je dominantan model ulaganja u smještajne jedinice po prinicpu kondo i mještoviti model, kapaciteta 2,333 smještajnih jedinica čime će se stvoriti mogućnost za otvaranje novih 1,561 radnih mjesta.

Dajući osvrt na program ekonomskog državljanstva sa aspekta javnih finansija, kao i izazova iz perspektive složene ekonomske situacije, ministar finansija mr Aleksandar Damjanović je ocijenio da taj program predstavlja veliku razvojnu šansu.
„Crnoj Gori treba da donese konkretne benefite i prihode ali  je potrebno  pažljivije sagledati i tzv. politički aspekt. U tom smislu, neophodno je usaglasiti domaće politike sa politikom "Briselskog kluba", čiji je stav da postojeći program treba da se okonča do kraja tekuće godine“, kazao je Damjanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:55