Milorad Đukanović / - FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć
20/07/2023 u 09:26 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Protest bivših radnika Solar gradnje: Je li sanacioni plan otpuštanje električara koji su deficitarni?

Je li sanacioni plan da otpuštaš ljude koji su od prvoga dana u Solaru radili profesionalnmo, što je lako dokazivo, koji nemaju dana bolovanja, upitao je doskorašnji radnik Milorad Đukanović

Grupa od dvadesetak električara jutros se okupila ispred upravne zgrade Elektroprivrede Crne Gore sa ciljem da ukažu nadležnima i javnosti na nepravdu koja ih je zadesila početkom jula kada im nije produžen ugovor u firmi EPCG "Solar gradnja". Kažu da su prije ovog protesta išli hijerarhijski da dobiju odgovore na pitanje zbog čega im nije produžen ugovor ali ih nisu dobili zbog čega su riješili da se okupe i javno izraze svoje nezadovoljstvo. 

Ispred doskorašnjih radnika na protestu je govorio Milorad Đukanović, jedan od šestorice električara koji su u firmi EPCG "Solar gradnja" radili od 25. maa prošle godine i iza kojih je stalo oko dvadesetak kolega kako bi im pružili podršku.

- Solar gradnja je firma koja nema svoj Sindikat koji bi se borio za prava radnika kada se nas dvedesetak električara solidarisalo da od nadležnih potražimo odgovor kakva je budućnost Solara i nas koji radimo u njemu savjesno i profesionalno naš dio posla. Od početka nikoga nismo htjeli da zaobiđemo, poštovali smo hijerarhiju ali nijesmo dobili odgovor na naša pitanja od predsjednika borda Solara a zvršni direktor Solara se nije udostojio da nas primi i porazgovara sa svojim radnicima što bi trebalo da bude jedna od njegovih dužnosti. Tako smo došli i na adresu gdje smo mogli da dobijemo odgovore a to je predsjednik borda EPCG. Taj razgovor je protekao u naelektrisanoj atmosferi i vjerovatno se predsjedniku borda EPCG nije dopalo što ima za sagovornike radnike koji imaju stav i smiju da kažu istinu - istakao je Đukanović.

image

Radnici Solara ispred upravne zgrade EPCG

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Dodao je da je taj razgovor, po njihovom mišljenju,odlučio njihovu dalju budućnost u firmi.

- Opravdanja ljudi koji odlučuju o našoj budućnosti u Solaru je sporvođenje sanacionog plana o smanjenju broja zaposlenih u firmi. Mi se pitamo da li je regularno da se otpuštaju električari u firmi koji su deficitarni i zbog toga kasni završetak dobrog broja objekata? Je li sanacioni plan da otpuštaš ljude koji su od prvoga dana u Solaru radili profesionalnmo, što je lako dokazivo, koji nemaju dana bolovanja, upitao je Đukanović.

On je kazao da je svih šest elektičara saglasno da će se povući i izviniti predsjedniku borda EPCG Milutinu Đukanoviću ukoliko se pronađe da je bilo ko od niih nešto pogrešno uradio. 

image

Radnici Solara ispred upravne zgrade EPCG

- FOTO: ŽELJKO ŠAPURIć

Na protestu je trebalo da bude veći broj elektičara koji su se potpisali na spisak koji je ovjeren i predat svim članovima Odbora EPCG i Solara ali, prema riječima Đukanovića u toku prethodnog dana na njih je vršen pritisak i prećeno im je da će dobiti raskid ugovora ukoliko se pojave na protestu. 

Zbog toga je Đukanović kazao da se neće zadržavati i da predlaže ljudima koji su došli da se vrate na posao, jer je interes da firma radi i da država ide naprijed a ne da se štrajkuje 

Radnici su ovom prilikom kazali da ni za 35 montera u firmi EPCG Solar gradnja nije produžen ugovor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 20:12